Туреччина відмовилась від переговорів зі Швецією і Фінляндією щодо їхнього членства в НАТО – ЗМІ

Середа, 15 червня 2022, 18:40

Туреччина відхилила пропозицію НАТО щодо участі в тристоронніх перемовинах зі Швецією і Фінляндією для обговорення вступу останніх до Альянсу.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Financial Times із посиланням на три джерела.

Зустріч мала відбутися в середу за участі посадовців Туреччини, Швеції та Фінляндії й посередництва представника НАТО. Але Анкара в останній момент відмовилась від участі, зажадавши конкретних пропозицій з боку Гельсінкі та Стокгольму щодо своїх занепокоєнь із підтримки тероризму.

Тепер НАТО намагається налагодити переговорний процес на двосторонньому рівні – з Туреччиною і окремо Швецією і Фінляндією, в межах якого сторони б вирішили суперечливі питання.

"Ми поки не панікуємо і розпачливо не хвилюємось", – зазначив один зі співрозмовників Financial Times.

Нагадаємо, ще на початку червня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг анонсував зустріч представників Туреччини, Швеції та Фінляндії для обговорення вступу останніх до НАТО й застережень Анкари.

Швеція і Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО у травні. Усі 30 країн-членів повинні дати згоду на вступ, але Туреччина загрожує накласти вето.

Водночас Фінляндія відмовилася виконувати умову Анкари для вступу в НАТО - видавати Туреччині людей, яких турецький уряд звинувачує у зв'язках із терористами.

А голова парламентського комітету Туреччини з міжнародних справ Акіф Чагатай Килич заявив, що Анкара готова відтермінувати розгляд заявок Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО, поки країни не виконають турецькі вимоги.

Читайте також: А Ердоган проти: навіщо Туреччині блокувати розширення НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.