Британія планує відмовитись виконувати частину рішень ЄСПЛ

Середа, 22 червня 2022, 08:03

Уряд Британії розробив законопроєкт, який дозволить судам ігнорувати тимчасові заходи Європейського суду з прав людини на тлі призупинення судом відправки шукачів притулку до Руанди.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Politico.

Новий британський Білль про права був представлений після того, як ЄСПЛ ухвалив тимчасові заходи за позовом одного із шукачів притулку у Великій Британії, що скасувало його депортацію до Руанди. Білль замінить Акт про права людини, затверджений останнім лейбористським урядом.

Міністерство юстиції Британії, яке докладно розгляне законопроєкт у середу, заявляє, що його план звільнить британські суди від обов'язку наслідувати прецедентне право Страсбурзького суду за будь-яких обставин. Верховний суд Британії вважатиметься найвищим арбітром у питанні прав людини.

Згідно з пропозиціями уряду, тимчасові заходи ЄСПЛ відповідно до так званого правила 39 не будуть обов'язковими для британських судів.

Глава МВС Британії натякнула на вихід із Ради Європи через рішення ЄСПЛ щодо мігрантів

Правляча Консервативна партія гнівно відреагувала рішення ЄСПЛ про тимчасові заходи, які блокують висилку кількох шукачів притулку з Лондона в Руанду, що заморозило нову міграційну політику.

Незважаючи на тиск з боку деяких депутатів-консерваторів, які хотіли, щоб Британія відмовилася від Європейської конвенції про права людини, Мін'юст заявив, що уряд збереже "фундаментальну відданість Великої Британії Європейській конвенції про права людини".

Участь Британії у ЄСПЛ також є основою Угоди Страсної п'ятниці, яка допомогла покласти край багаторічному конфлікту у Північній Ірландії.

У квітні уряд Великої Британії оголосив про запровадження схеми по боротьбі з нелегальною міграцією, відповідно до якої шукачів притулку, що з 1 січня цього року прибули до Британії "незаконними чи небезпечними методами", будуть вивозити до Руанди. Там вони можуть подати заявку на отримання статусу шукача притулку вже в Руанді або будь-якій іншій третій країні.

Правозахисники критикували цю схему, оскільки вона не дає шукачам притулку достатньо часу, щоб оскаржити вислання до Руанди в британських судах, а також через ситуацію з правами людини в самій Руанді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.