Президентка Грузії закликала європейських лідерів підтримати країну на саміті

Середа, 22 червня 2022, 12:16

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі перед самітом ЄС закликала європейських лідерів підтримати Грузію на її євроінтеграційному шляху.

Про це повідомляє "Новости-Грузия", пише "Європейська правда".

Зурабішвілі записала персональні відеозвернення до усіх лідерів країн ЄС, закликаючи підтримати Грузію у процесі отримання статусу кандидата на вступ до ЄС та дякуючи за вже надану підтримку. 

"Рішення, яке ухвалить Єврорада - центральне, історичне рішення для нашого народу", - зазначила вона. 

Водночас низка колишніх топ-посадовців Грузії звернулися до ЄС зі своїм закликом. Листа ініціював експрезидент Георгій Маргвелашвілі, приєдналися до заклику також Міхеїл Саакашвілі і чотири колишніх спікери парламенту. 

"Ми згодні з вимогами Єврокомісії, але з огляду на складну ситуацію та виклики у регіоні просимо не розформовувати трійку Україна-Молдова-Грузія. Надайте нам статус кандидата та залиште вимоги для подальшого виконання", - зазначив Маргвелашвілі, коментуючи зміст звернення.

Нагадаємо, 17 червня Єврокомісія оприлюднила висновки за заявками на вступ до ЄС України, Молдови та Грузії, рекомендувавши надати першим двом статус кандидата. 

Щодо Грузії вирішили, що стан демократії в країні не відповідає Копенгагенським критеріям і держава має втілити зміни для здобуття цього статусу. 

Фінальне рішення про надання чи ненадання країнам статусу кандидата буде прийматися на саміті ЄС 23-24 червня. 

Ввечері 20 червня у центрі Тбілісі тисячі людей зібралися на мітинг на підтримку європейської інтеграції Грузії під гаслом "Додому, у Європу".

Читайте також: Держава-не-кандидат: як Грузія переживає відмову ЄС та що буде далі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.