У Молдові впевнені, що конфлікт у Придністров’ї не завадить вступу в ЄС

П'ятниця, 24 червня 2022, 23:05

Спікер парламенту Молдови Ігор Гросу вважає, що придністровський конфлікт не завадить Молдові надалі вступити до ЄС, а заяви придністровської влади про небажання вступати до ЄС — "нісенітниця, сказана за вказівкою Росії".

Про це Гросу заявив в етері Moldova 1, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker.

"Деякі їхні (Придністров’я) заяви мають войовничий характер, але це не їхня думка. Вони передають те, що їм кажуть у Росії. Якась нісенітниця, яку вони час від часу несуть, щоб показати свої м'язи", – вважає спікер.

На його думку, придністровський конфлікт не стане перешкодою для вступу Молдови до ЄС. Адже є приклад країн, які набули статусу кандидата і навіть стали членами ЄС, незважаючи на наявність схожої ситуації.

"Ми маємо унікальний випадок. Хоча на території Молдови є сепаратистський регіон, нам вдається не допускати там ескалації ситуації, розморожування конфлікту", – вважає Гросу.

На думку спікера парламенту Молдови, жителі Придністров’я з початком повномасштабної війни в Україні "зрозуміли, де вони почуватимуться у більшій безпеці – а саме на правому березі Дністра, Румунії, ЄС".

"Навіть так зване керівництво придністровського регіону переконалося, наскільки важливо співпрацювати із ЄС. Можливо, вони ще далекі від європейських цінностей, але в економічному плані чудово розуміють, які економічні переваги дає ЄС. Вони навіть переживають, що якщо, не дай Боже, конфлікт загостриться, вони багато втратять", – додав Гросу.

Він також раніше заявив про наміри Молдови приєднатися до санкцій Євросоюзу проти РФ.

Нагадаємо, 23 червня лідери ЄС на саміті в Брюсселі затвердили рішення надати Україні та Молдові статус кандидата на вступ.

Дивіться також: Прем'єрка Естонії: треба переконати Україну та Молдову провести реформи для вступу в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.