Експрезидентка Литви Грибаускайте розкритикувала Захід за надто нерішучу допомогу Україні

Четвер, 30 червня 2022, 08:55

Колишня президентка Литви Даля Грибаускайте розкритикувала західних союзників за те, що Україна надто пізно та в надто малих обсягах отримує важке озброєння, необхідне для перелому у війні.

Про це вона сказала в інтерв’ю LRT, пише "Європейська правда".

Грибаускайте запитали її думку про повідомлення щодо сумнівів у Білому домі, що Україна зможе повернути усі окуповані території навіть з більшою військовою допомогою.

"Загалом хід війни демонструє вагання і нерішучість на Заході. Захід наважився не одразу, а коли наважився, то цього виявилось недостатньо. Зброя справді надходить пізно і не в тих обсягах, щоб завдати Росії поразки в Україні. Тож значною мірою хід війни є результатом нерішучості й спантеличеності західних союзників. Якщо ті припущення (що частина територій так і залишаться окупованими - ред.) справдяться, це буде провиною і результатом вибору Заходу. Українці героїчно борються і можуть зупинити РФ на полі бою. Якщо вони зазнають невдачі, ми маємо звинувачувати тільки себе - Захід", - наголосила Даля Грибаускайте.

Вона зазначила, що хай як НАТО планує посилювати захист союзників на східному флангу, найкращі гарантії безпеки зараз формуються в Україні.  

"Найкращий захист вийде забезпечити, якщо російська армія зараз зазнає поразки на полі бою в Україні. Це дуже послабило би імперські амбіції Росії у майбутньому. Це справді найміцніша гарантія безпеки для нас", - сказала експрезидентка. 

Вона зазначила, що якщо на Заході врешті повторять ту ж помилку, що перед початком Другої світової, і погодяться з тим, щоб Україна втратила частину території - це буде великою зрадою України. "Більш того, це було би зрадою і нас самих собі, тому що це означатиме, що імперіаліст може йти далі, погрожувати та підвищити ймовірність війни вже для наших країн… Власне, те, як відбувається постачання зброї, я вже назвала би частковою зрадою України", - заявила Грибаускайте. 

Чинний президент Литви Гітанас Науседа також застеріг, що імперські амбіції Росії не мають меж і загрозою не можна легковажити.

Нагадаємо, у другий тиждень повномасштабної війни Даля Грибаускайте закликала НАТО вступити у війну, тому що самі санкції не зупинять Путіна. Також вона назвала дзвінки йому "розмовами з терористом".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.