У Британії почалося голосування за відставку Джонсона

Понеділок, 6 червня 2022, 20:34

Депутати британського парламенту від Консервативної партії почали таємне голосування, яке визначить, чи залишиться Борис Джонсон прем'єр-міністром Британії. 

Про це повідомляє BBC, пише "Європейська правда". 

Голосування відбувається в одній з кімнат комітетів і триватиме наступні дві години. Результати будуть відомі за годину після завершення голосування - о 21 годині  (23:00 за київським часом).

Глава МЗС Британії закликала депутатів не звільняти Джонсона, пославшись на підтримку України

Щоб зберегти посаду, Джонсон має здобути підтримку щонайменш 180 консерваторів (якщо проголосують усі). 

За підрахунком BBC, публічно про готовність підтримати Джонсона заявили 131 консерватор. 

Голосування проводиться з низкою запобіжників для підтримання таємності. Серед іншого, парламентарі заходитимуть у кімнату до голосування через одні двері, а виходитимуть. Перед голосуванням вони здаватимуть мобільні телефони, щоб не повторити ситуацій, як під час голосування за відставку Терези Мей - коли дехто зафіксував свій голос на фото, на пам’ять або для доказів. Підрахунок голосів здійснюється у тій самій кімнаті. 

Нагадаємо, проблеми у Джонсона виникли через скандал Partygate - членів уряду та співробітників звинуватили в організації вечірок із алкоголем під час пандемії COVID-19, коли такі зібрання були заборонені по всій країні. 

Нещодавно розслідування показало, що Джонсон особисто брав участь у цих вечірках, що раніше він спростовував. Це призвело до падіння рейтингу глави уряду.

Сам Джонсон визнав свою помилку, але відмовляється йти з посади. 

Детальніше про скандал Partygate читайте у статті Проблеми у Бориса: чому британському прем'єру загрожує відставка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.