Президент Хорватії назвав санкції США щодо Боснії "зарозумілим тероризмом"

Середа, 8 червня 2022, 13:32

Президент Хорватії Зоран Міланович назвав нові санкції США проти високопосадовця боснійських хорватів "зарозумілим тероризмом проти законного представника хорватського народу".

Про це Мілановича заявив у вівторок, пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Видання підкреслює, що своєю заявою Міланович підняв ставки у своїй націоналістичній риториці, яка часто спрямована проти Заходу.

Управління з контролю за іноземними активами США внесло двох політиків з Боснії та Герцеговини до санкційного списку за підрив мирної угоди 1995 року та демократичного прогресу.

Зокрема, під санкції потрапили Маринко Чавара, етнічний хорват та президент Федерації Боснії та Герцеговини, та Ален Шеранич, міністр охорони здоров'я та соціального забезпечення Республіки Сербської.

"Пояснення про підрив мирної угоди є політично безграмотним і воістину цинічним, оскільки саме адміністрація США зіграла і продовжує відігравати роль у підриві угоди", - заявив Зоран Міланович.

Він сказав, що Чавара має бути забезпечений "усі можливими засобами захисту".

Міланович, колишній прем'єр-міністр від соціал-демократів, який керував вступом Хорватії до ЄС у 2013 році, а потім став націоналістом-популістом, цього року пригрозив заблокувати прийом Швеції та Фінляндії до НАТО.

Міланович наполіг на тому, щоб членство Фінляндії та Швеції у Альянсі залежало від виборчої реформи в Боснії.

Детальніше про ситуацію у Боснії читайте у статті: Третій фронт РФ: чому долю балканської кризи вирішить армія України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: