Європейський центробанк уперше за 11 років підвищив ключові ставки на 0,5%

Четвер, 21 липня 2022, 16:24

Європейський центральний банк (ЄЦБ) у четвер оголосив про підвищення трьох ключових відсоткових ставок на 50 процентних пунктів для боротьби з інфляцією в єврозоні – це перше підвищення ставок з 2011 року.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на пресреліз ЄЦБ.

"Відсоткова ставка за основними операціями рефінансування та процентні ставки за лінією граничного кредитування та депозитною лінією будуть збільшені до 0,50%, 0,75% та 0,00% відповідно з 27 липня 2022 року", – йдеться в повідомленні.

Очікується, що цей крок сприятиме поверненню інфляції до середньострокової цілі у 2% шляхом фіксування інфляційних очікувань і пристосування умов попиту для досягнення цільової інфляції в середньостроковій перспективі.

Рішення було ухвалене на тлі першого з 2002 року падіння курсу євро нижче одного долара, рекордною інфляцією в єврозоні, яка в червні сягнула 8,6%, а також тиском з боку урядів окремих держав на ЄЦБ збільшити вартість кредитних коштів.

Нагадаємо, економісти прогнозували, що підвищення ставок не перевищить 0,25%, тож рішення ЄЦБ стало для них несподіваним. Очікується, що аналогічні заходи найближчим часом ухвалять Банк Англії та Федеральна резервна система США.

Також Європейський центробанк запровадив розроблений раніше інструмент захисту трансмісії (ТРІ), покликаний допомогти країнам єврозони з більшим боргом і запобігти фінансовій фрагментації в її межах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.