Посол України в Сербії сподівається, що країна все ж приєднається до санкцій ЄС проти Росії

П'ятниця, 22 липня 2022, 16:44

Посол України в Сербії Володимир Толкач заявив, що Київ розраховує на більшу підтримку з боку Белграда – зокрема запровадження ним санкцій проти Росії, ухвалених на рівні ЄС.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Толкач заявив в інтерв’ю виданню Demostat.

Посол наголосив, що Росія сьогодні є загрозою не лише для України, а й для всієї Європи, тож реакція Києва, Європейського Союзу та всіх інших країн-кандидатів на членство включно із Сербією "має бути єдиною і сильною".

"Ми вдячні за політичну підтримку, яку Сербія надала і надає Україні в ООН та інших міжнародних організаціях. Але декларації та політична підтримка не захистять Маріуполь, Вінницю, Кременчук, Бучу та багато інших міст, а понад усе – наших жінок і дітей, батьків від повного руйнування", – наголосив Толкач.

"Тому ми розраховуємо на те, що всі, хто хоче жити у вільному світі, особливо Сербія, посилять свою підтримку. Підтримка передбачає введення санкцій проти російських завойовників, вбивць і ґвалтівників", – додав він.

Єдиний албанець у парламенті Сербії підтримує санкції проти РФ

Український посол висловив сподівання, що з призначенням нового уряду Сербії за підсумками парламентських виборів політика Белграда щодо України зміниться в позитивний бік.

Серед напрямків покращення двосторонніх відносин він назвав розвиток економічної співпраці, зокрема підписання угоди про зону вільної торгівлі, прийняття українських біженців у Сербії та участь Белграда у повоєнному відновленні України.

Раніше Європейський парламент закликав Сербію терміново приєднатися до санкційних рішень Євросоюзу проти Росії.

Сербський президент Александар Вучич стверджував, що Сербія дуже страждає через відмову ввести санкції проти Росії. І попри те, що у випадку їх введення, "життя було б у десять разів кращим", Сербія буде до кінця ухилятися від цього кроку.

Зазначимо, ще на початку червня президент Сербії визнавав, що його країна буде єдиною, яка не просунеться на шляху до вступу в ЄС у червні, незважаючи на те, що прогрес у цьому напрямку відповідає інтересам країни.

Читайте також: Примус до санкцій: як ЄС переконує Сербію змінити свою політику щодо РФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.