В Албанії заявили, що за масштабною кібератакою стоїть іноземна країна

П'ятниця, 22 липня 2022, 16:55

Прем’єр-міністр Албанії Еді Рама заявив, що за масштабною кібератакою на урядові сайти й сервіси країни стоїть одна з двох іноземних держав, які він поки не буде називати.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

"Ця атака була здійснена не звичайними хакерами, ні групами з даркнету… Цю агресію організувала інша держава. Ми ще не маємо всіх доказів, щоб визначити, яка з двох країн, щодо яких ми маємо серйозні підозри", – сказав Рама на пресконференції.

Принагідно він розкритикував албанські ЗМІ за "поширення дезінформації" про кібератаку, спростувавши твердження про те, що хакери вимагали від албанського уряду 30 мільйонів євро.

Нагадаємо, протягом останніх вихідних Албанія стала об’єктом потужної кібератаки, внаслідок чого владі довелося відключити урядові сайти й призупинити надання державних онлайн-послуг.

Так, унаслідок кібератаки стали недоступні сайти парламенту та офісу прем’єр-міністра, а також e-Albania – урядовий портал, який використовують усі албанці, а також іноземні жителі та інвестори для доступу до низки державних послуг.

Міністерству освіти довелося призупинити онлайн-реєстрацію для школярів, а Міністерство закордонних справ було змушене припинити всі онлайн-послуги у своїх консульствах за кордоном.

Нагадаємо, протягом останніх тижнів низка держав Європи, зокрема ІталіяСловаччинаЛитваЕстонія й Латвія, повідомили про кібератаки з боку російських угруповань.

Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель засудив дії пов’язаних із Росією хакерів і хакерських угруповань, спрямовані проти держав-членів Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.