Відповідь на теракт Росії, мостові танки з Німеччини, Туреччина відмовила Путіну: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 29 липня 2022, 21:58

Головна тема дня – скоєний Росією теракт та низка воєнних злочинів. Цій темі були присвячені і міжнародні новини, бо зараз Україна доводить світові те, що для нас очевидно: що Росія є державою-терористом.

Крім того, у сьогоднішньому дайджесті про те, як Росія знову "кидає" Німеччину; про принципово нові види танків, які отримає Україна; а також проте, як змінилася підтримка ЄС і НАТО (спойлер – є рекорд!)

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Terro-Russia

Головний заклик України адресований відразу усьому світові. Глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав визнати РФ державою-терористом після обстрілу колонії з українськими полоненими.

Але крім політичних заяви, потрібні діє військові та юридичні. Останнє є. Українське МЗС просить прокурора Міжнародного кримінального суду звернути увагу на катування і вбивства військовополонених українців армією РФ. Прокурор вже готується до розгляду української справи. А також МЗС чекає реакції ООН, Бо його Червоний Хрест брав на себе контроль за полоненими після виїзду з Азовсталі.

Рекордна підтримка ЄС і НАТО

Ви могли бачити заголовок про те, що 81% українців підтримують вступ в ЄС, 71% - у НАТО і, можливо, вже засмутилися через падіння підтримки? Дарма. Проти лише 4% та 7% відповідно.

А серед тих хто пішов би на референдумі щодо вступу до ЄС, було б 96% голосів "за", щодо НАТО – 91% голосів "за". Останній показник – унікально високий.

Ще одна цікава цифра: 62% українців готові почекати довше на вступ у ЄС заради інтересів держав

Зброя для України

Чи знали ви про існування танків для наведення мостів? Між тим, Німеччина вирішила передати Україні шістнадцять одиниць такої техніки.

Також Україна готується прийняти звичні танки – їх передасть Північна Македонія. Розповідаємо у новині, про яку модель йдеться і чому македонці на це пішли.

Чудова новина з Туреччини про Bayraktar. Представник уряду, та ще й невисокого рівня, офіційно "послав" Путіна: заявив, що компанія не розглядає співпрацю з РФ щодо спільного виробництва безпілотників. Путін, як кажуть, особисто просив про це Ердогана.

Російський газ

Смішна до певної міри новина. У "Газпромі" відверто знущаються з німців: тепер знайшли дві нові причини не запускати "Північний потік"

Мовляв, у Росії знайшли нові проблеми з турбіною для "Північного потоку", яку повернули з Канади всупереч санкційному режиму.

США-Росія

Росія не дарма піднімає ставки – вона просто прагне пререговорів. Блінкен і Лавров вперше з середини лютого провели телефонну розмову. Утім, наразі, без результатів, яких прагнули би росіяни.  

Існує також альтернативна версія: в Москві виклали своє прочитання цієї розмови.

VIP-агітатори Росії, між тим, продовжують просувати її думку. Так, угорський лідер Віктор Орбан переконаний, що для припинення війни потрібна угода США-РФ

Інші новини

Російські дипломати страждають без грошей у Швейцарії. Постійне представництво Росії при женевському відділенні ООН у п’ятницю поскаржилось на блокування швейцарським банком особистого рахунку керівника місії.

Лідер Північної Македонії звинуватив Росію у втручанні. Президент країни Стево Пендаровськи звинуватив Росію у фінансуванні певних політичних партії для дестабілізації.

І про тему, яку Європейська правда веде дуже детально. Керівник Реформаторського руху Бельгії став на захист глави МЗС, яка їздила до Криму за російські кошти.

Нагадаємо, у нас вийшла стаття "Ефект Додона. Як глава МЗС Бельгії відмовляється вибачатися за візит у окупований Крим"

Більше новин читайте на сайті Європейської правди, а також підписуйтеся і на наш Telegram-канал!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.