Провідна неурядова організація Швейцарії назвала країну "прихистком" для російських олігархів

Понеділок, 4 липня 2022, 17:25

Провідна неурядова організація Швейцарії Public Eye у понеділок назвала країну "безпечним місцем" для російських олігархів і хабом для торгівлі російськими нафтою, вугіллям і зерном.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяву організації.

"З 1990- років Швейцарія була популярним прихистком для російських бізнес-магнатів, які завдячують своїм активами невпорядкованому переходу з планової на ринкову економіку й особистою близькістю Кремлю", – стверджують у Public Eye.

Організація нарахувала 32 наближених до Путіна мільярдерів, які використовують Швейцарію для здійснення бізнес-операцій або збереження своїх активів – як стверджує Public Eye, за рахунок неврегульованої торгівлі товарами й офшорній галузі.

Там також вказують, що три чверті всього вугілля, яке експортується з Росії, проходить через Швейцарію, тоді як уряд країни навіть не знає, які російські виробники й торговці вугіллям базуються в швейцарській юрисдикції.

Аналогічна ситуація і з нафтою: близько 60% нафти й нафтопродуктів з РФ, що експортуються в Європу, продаються через компанії в Женеві. Водночас на тлі продовольчої кризи швейцарські аграрії отримують рекордні прибутки з продажу зерна.

"Закликаємо Федеральну раду негайно й повністю запровадити всі санкції проти олігархів і російських енергоносіїв, схвалені ЄС, та лобіювати Брюссель для їхнього якнайшвидшого поширення на імпорт і торгівлю газом", – заявили в Public Eye.

Крім того, організація закликала створити у Швейцарії спеціалізований орган для контролю за дотриманням трейдерами санкцій, запроваджених проти російської економіки.

Минулого тижня країна оголосила про остаточне приєднання до шостого пакету санкцій проти Росії, який передбачає зокрема нафтове ембарго.

Як повідомлялося, Федеральна розвідувальна служба Швейцарії вважає, що в країні "процвітає" шпигунська діяльність Росії після хвиль вислання російських дипломатів із європейських країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.