Туреччина відправила нові запити на екстрадицію терористів до Швеції та Фінляндії, які хочуть у НАТО

Середа, 6 липня 2022, 17:30

Міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг у середу заявив, що Анкара поновила запити на екстрадицію підозрюваних у тероризмі осіб до Швеції та Фінляндії після підписання ними протоколу на вступ до НАТО.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"У межах угоди, підписаної між Туреччиною, Швецією і Фінляндією на останньому саміті НАТО, було створено моніторинговий комітет… Відповідно, сьогодні ми поновили деякі запити (на екстрадицію), які раніше були відхилені, і нагадали їм про деякі прохання, на які не отримали відповіді", – зазначив Боздаг.

Нагадаємо, раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що нібито отримав обіцянку про видачу людей, яких Анкара вважає "терористами", та почав натякати, що Туреччина може знову заблокувати вступ Фінляндії і Швеції до НАТО на етапі ратифікації у парламенті, якщо її вимоги не виконають. Від Фінляндії Туреччина вимагає екстрадиції 12 осіб. 

У підписаному меморандумі не згадані жодні цифри і немає зобов’язання виконувати запити Туреччини - нордичні країни зобов’язалися розглядати їх і брати до уваги інформацію, яка надається турецькою стороною.

Фінляндія відповіла на заяви Ердогана: обіцяли не більше, ніж записано в угоді

Нагадаємо, Північноатлантична рада 29 червня офіційно розпочала процес вступу Фінляндії та Швеції. Країни подали заявки на вступ одночасно у травні, але до останнього рішення про їхнє прийняття вже на мадридському саміті Альянсу було під питанням через вето Туреччини.

Читайте також: НАТО йде на кордон до Росії: як з'явилося історичне рішення та чого ще чекати від саміту в Мадриді, або дивіться відеопояснення від ЄвроПравди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.