У правлячій партії Грузії готові знизити прохідний бар’єр на виборах "в обмін" на статус кандидата

Четвер, 7 липня 2022, 16:06

У правлячій партії Грузії "Грузинська мрія" заявили, що готові знизити прохідний бар’єр для парламентських виборів, як того хоче опозиція, але після того, як ЄС надасть Грузії статус кандидата на вступ.

Як повідомляє "Новости-Грузия", про це заявив лідер "Мрії" Іраклій Кобахідзе, пише "Європейська правда".

Кобахідзе заявив, що у "Мрії" готові затвердити зниження прохідного бар’єру протягом місяця, якщо Грузії нададуть статус кандидата на вступ до Євросоюзу.

Грузини масово мітингували за ЄС, вимагаючи відставки уряду

"Не більше ніж через місяць після надання Євросоюзом Грузії сттаусу кандидата парламент схвалить у всіх трьох читаннях конституційний закон, згідно з яким парламентські вибори 2024 року і наступні будуть проводитися повністю за пропорційною системою та з 2% бар’єром", - заявив Кобахідзе, зазначивши, що таке зобов’язання бере на себе парламентська більшість. 

Кобахідзе заявив, що навіть з 2% бар’єром впевнений у перемозі політсили.

Як зазначає кавказька служба "Радіо Свобода", з 2024 року Грузія має перейти повністю на пропорційну систему. За чинною конституцією, прохідний бар’єр складає 5%. Опозиція вимагає знизити його до 2%. 

Законопроєкт з такими змінами схвалили у першому читанні ще восени 2021 року, але далі у "Грузинській мрії" передумали і питання більше не розглядалося. 

Кобахідзе наполягає, що зниження бар’єру не може бути умовою для надання Грузії статусу кандидата, аргументуючи це тим, що 5% бар’єр діє у більшості країн Європи.

Читайте також: Держава-не-кандидат: як Грузія переживає відмову ЄС та що буде далі

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.