У Білому домі кажуть, що підтримають поїздку Пелосі на Тайвань попри погрози Китаю

Понеділок, 1 серпня 2022, 19:33

Координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі в понеділок заявив, що адміністрація Джо Байдена підтримає спікерку Палати представників Ненсі Пелосі, якщо та все ж вирушить на Тайвань.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на CNN.

"Ми хочемо впевнитися, що коли вона (Пелосі) подорожує за кордон, то може робити це безпечно, і ми збираємося переконатися в цьому. Для заяв Китаю немає ніяких причин. Немає жодних причин для будь-яких дій. Для спікерів Конгресу не рідкість здійснювати візити на Тайвань", – сказав Кірбі в етері CNN у понеділок.

На думку представника Білого дому, Сполучені Штати "не повинна лякати така риторика чи потенційні дії" Китаю. "Це важлива поїздка для спікера, і ми зробимо все можливе, щоб підтримати її", – додав він.

Відповідаючи на запитання, чи готові США до конфлікту з Китаєм через візит Пелосі на Тайвань, Кірбі сказав, що "наша політика не змінилася, ми й далі зосереджені на спробі зберегти вільний, безпечний і відкритий Індо-Тихооканський регіон".

Британські парламентарі планують візит до Тайваню - The Guardian

Заява Кірбі пролунала на тлі повідомлень ЗМІ про те, що Пелосі все ж збирається прибути на Тайвань у вівторок попри застереження Китаю.

Як повідомлялося, делегація на чолі зі спікеркою Палати представників США Ненсі Пелосі розпочала турне країнами Азії, в межах якого анонсувала візити до Сінгапуру, Малайзії, Південної Кореї та Японії – але не на Тайвань, через що раніше Китай висловлював погрози.

Оскільки можливий візит до Тайваню згадувався на початку цього місяця як можливий в межах серпневого азіатського туру Пелосі, Китай різко відреагував, застерігши уряд США від цього.

Офіційний представник МЗС Китаю Чжао заявив, що Китай готовий припинити діалог на найвищому рівні зі США у разі візиту спікера Палати представників Конгресу на Тайвань. Крім того, як повідомлялося, поблизу Тайваню почалися військові навчання КНР.

Нагадаємо, наприкінці травня президент США Джо Байден на пресконференції у Токіо заявив, що готовий застосувати військову силу у разі нападу Китаю на Тайвань. Пізніше в Білому домі наголосили, що заява президента Джо Байдену щодо Тайваню не означає зміну політики США.

Своєю чергою міністр оборони Китаю Вей Фенхе під час зустрічі з американським візаві Ллойдом Остіном у червні заявив, що Пекін "без вагань почне війну" в разі, якщо Тайвань проголосить незалежність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.