Спікерка Палати представників США все ж має намір відвідати Тайвань – ЗМІ

Понеділок, 1 серпня 2022, 14:35

Очікується, що спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі відвідає Тайвань у рамках свого туру по Азії незважаючи на попередження чиновників адміністрації Байдена, які стурбовані реакцією Китаю на такий високопоставлений візит.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє CNN з посиланням на високопоставленого урядовця Тайваню та офіційного представника США.

Зупинка — перша для спікера Палати представників США за 25 років — наразі не входить до публічного маршруту Пелосі та відбувається в той час, коли американсько-китайські відносини вже перебувають на низькому рівні.

Тайванський чиновник додав, що очікується, що Пелосі залишиться на Тайвані на ніч. Коли саме вона приземлиться в Тайбеї, він не уточнив.

Американський чиновник додав, що представники міністерства оборони цілодобово працюють над моніторингом будь-яких переміщень китайців у регіоні та розробляють план її безпеки.

За даними преси Тайваню, Пелосі проведе ніч у готелі Grand Hyatt, а на ранок відвідає законодавчу раду, де проведе зустрічі з керівництвом острова.

Як повідомлялося, делегація на чолі зі спікеркою Палати представників США Ненсі Пелосі розпочала турне країнами Азії, в межах якого анонсувала візити до Сінгапуру, Малайзії, Південної Кореї та Японії – але не на Тайвань, через що раніше Китай висловлював погрози.

Оскільки можливий візит до Тайваню згадувався на початку цього місяця як можливий в межах серпневого азіатського туру Пелосі, Китай різко відреагував, застерігши уряд США від цього.

Офіційний представник МЗС Китаю Чжао заявив, що Китай готовий припинити діалог на найвищому рівні зі США у разі візиту спікера Палати представників Конгресу на Тайвань. Крім того, як повідомлялося, поблизу Тайваню почалися військові навчання КНР.

Нагадаємо, наприкінці травня президент США Джо Байден на пресконференції у Токіо заявив, що готовий застосувати військову силу у разі нападу Китаю на Тайвань. Пізніше в Білому домі наголосили, що заява президента Джо Байдену щодо Тайваню не означає зміну політики США.

Своєю чергою міністр оборони Китаю Вей Фенхе під час зустрічі з американським візаві Ллойдом Остіном у червні заявив, що Пекін "без вагань почне війну" в разі, якщо Тайвань проголосить незалежність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: