В Угорщині 102 науковці виступили проти Орбана за його расистські висловлювання

Понеділок, 1 серпня 2022, 19:51

В Угорщині науковці збунтувались проти прем’єр-міністра Віктора Орбана через його скандальний виступ в Румунії із висловлюваннями, які багато хто вважає расистськими.

Про це розповів Янош Кертеш, постійний член Академії наук Угорщини, в ефірі Spirit Fm, повідомляє "Європейська правда".

Петицію, яку запустила Академія наук Угорщини, вже підписали 102 науковці, а кількість відкритих підписантів перевищила 2600 осіб. 

Глава Єврокомісії дорікнула Орбану за його расистські висловлювання

"Я ні в якому разі не можу вважати слова Віктора Орбана у Відні вибаченнями, я вважаю, що це чергова плутанина та спотворення", - сказав він.

"Ці слова мають значення, і прем’єр-міністр Угорщини дуже добре знає угорську мову і точно знає, що означає змішання рас, і він також повинен точно знати, які асоціації та спогади викликає такий термін", - додав Кертеш.

За його словами, після виступу Орбана науковці відчули, що таку скандальну заяву не можна залишити без відповіді. Петицією вони хотіли показати, що є тверезомислячі люди, які вважають заяви Орбана неприйнятними.

"Найправильнішим кроком було б, щоб він пішов у відставку, але я цього, звичайно, не очікую", - сказав Кертеш. Він додав, що Орбан повинен відмовитися від своїх слів і вибачитися.

Нагадаємо, в межах "літнього університету Тушваньош" у курортному містечку Беїле Тушнад Віктор Орбан виступив проти "змішування" європейських і неєвропейських рас у своїй промові, яка негайно викликала обурення опозиційних партій і європейських політиків.

Багатолітня радниця Орбана Жужа Хегедюш публічно заявила про рішення припинити співпрацю з ним після скандальної промови про "чистоту нації" і "занепад Європи".

Читайте також: Угорщина обрала ізоляцію. Все про нову ідеологію Орбана, яку порівнюють з нацизмом

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.