Греція вийде з системи посиленого економічного нагляду ЄС, яка діяла 12 років

Середа, 10 серпня 2022, 18:07

Греція вийде із так званої системи посиленого нагляду Європейського союзу 20 серпня, що дасть країні більше свободи у проведенні економічної політики.

Про це заявив міністр фінансів Христос Стайкурас, пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Економічний розвиток і політика Греції відстежуються в рамках цієї структури після того, як Афіни вийшли з трьох міжнародних програм фінансової допомоги на загальну суму понад 260 мільярдів євро від Європейського Союзу та МВФ у період з 2010 до 2015 року.

"Через 12 років… важкий розділ для нашої країни добігає кінця. Греція повертається до європейської нормальності та більше не буде винятком у єврозоні", - сказав Стайкурас.

Він додав, що Афіни виконали велику частину політичних зобов'язань та реформ, які вони обіцяли, та їх вихід із рамок 20 серпня було підтверджено листом віцепрезидента Єврокомісії Валдіса Домбровскіса та комісара з економіки Паоло Джентілоні.

Вихід Греції з-під посиленого нагляду означатиме більше ступенів свободи у проведенні економічної політики та наблизить мету країни щодо відновлення статусу "інвестиційного рівня", сказав Стайкурас.

Після виходу з програми фінансової допомоги Греція покладалася виключно на ринки для задоволення своїх фінансових потреб.

Система нагляду була призначена для забезпечення постійного вжиття заходів щодо усунення потенційних джерел економічних труднощів та структурних реформ для підтримки сталого економічного зростання.

Нагадаємо, Європейська комісія схвалила схему прямих грантів у розмірі 30 мільйонів євро для грецьких виробників хутра та шкіри, які постраждали від санкцій проти Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.