Італійські праві відмовляться від критики ЄС, щоб збільшити шанси на перемогу – ЗМІ

Четвер, 11 серпня 2022, 20:14

Блок правих партій Італії готує передвиборчу програму, в якій відмовиться від кроків, які суперечать політиці ЄС – так він розраховує збільшити шанси на перемогу і формування уряду.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico, яке цитує проєкт передвиборчої програми правих.

У документі зазначається, що Італія – "повноцінна частина Європи", яка дотримуватиметься "повного виконання" європейської інтеграції. Крім того, праві обіцяють у разі перемоги на виборах провести переговори з ЄС щодо умов отримання коштів з фонду відновлення економіки через наслідки COVID-19 з огляду на війну в Україні.

Тоді як останні соцопитування показують, що блок правих італійських партій – "Брати Італії", "Ліга" і "Вперед, Італіє!" – має найбільші шанси перемогти на дострокових виборах 25 вересня, інвестори й уряди в ЄС були занепокоєні наслідками цієї події.

Історично праві партії в Італії посідали євроскептичні, ворожі щодо ЄС позиції. Так, ще у минулому році вони у своїй декларації назвали ЄС "засобом радикальних сил, які воліють культурної та релігійної трансформації".

85-річний Берлусконі балотуватиметься в Сенат Італії

Ймовірно, пом’якшення риторики італійських правих пов’язане з намаганням здобути прихильність більшого електорату, а також впливом попереднього прем’єр-міністра – позапартійного технократа Маріо Драґі, діяльність якого схвалює понад половина італійців.

Натомість лівоцентристська коаліція, яка розглядається як противага об’єднанню правих політичних сил, в останні дні послабла: з неї вийшла центристська італійська партія "Дія".

Дивіться також - Проросійська Італія у 2022 стала допомагати Україні. Зараз це хочуть знову змінити

Про політичну кризу в Італії більше читайте тут: Чому проукраїнський прем’єр Італії пішов у відставку та хто зараз бореться за його посаду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.