Прем’єр Польщі звільнив двох чиновників через отруєння річки Одер, в якій масово гине риба

П'ятниця, 12 серпня 2022, 21:06

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у п’ятницю оголосив про звільнення начальника державного агентства "Польські води" та головного інспектора охорони довкілля через скандал із отруєнням річки Одер, в якій гине риба.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Моравецький написав у Facebook.

"Я ухвалив рішення негайно відправити у відставку начальника "Польських вод" Пшемислава Дацу та головного інспектора охорони навколишнього середовища Міхала Містшака", – йдеться в дописі польського прем’єра.

Він додав, що "ситуація, з якою ми маємо справу, була аж ніяк не передбачуваною, але реакція відповідних служб, безумовно, могла бути швидшою".

"Будуть винесені уроки на майбутнє і вдосконалені процедури. Відповідальність чиновників – це важливе питання, але зараз захист людей і природи – наша головна турбота", – наголосив Моравецький.

Польське агентство з охорони навколишнього середовища заявило у четвер, що раптова загибель тисяч риб у річці, ймовірно, була спричинена промисловим забрудненням води. Польські рибалки заявили про екологічну катастрофу.

Попередня перевірка Інспекції захисту довкілля Нижньосілезького воєводства, що у Вроцлаві, вказує, що джерело забруднення, імовірно, розташоване в Опольському воєводстві, де розташоване місто Кендзежин-Козьле з хімічним заводом.

Пізніше стало відомо, що проби води, взяті у річці в Німеччині, виявили ознаки значного забруднення ртуттю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.