У Болгарії запевняють, що інтерконектор, який має зменшити залежність від газу з РФ, запрацює вчасно

П'ятниця, 12 серпня 2022, 21:31

Міністр енергетики Болгарії Росен Христов у п’ятницю заявив, що впевнений у вчасному запуску інтерконектора Греція-Болгарія, який дозволить Європі отримувати азербайджанський газ і таким чином зменшити залежність від Росії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Nova.bg.

"Є впевненість, що проєкт буде завершено й здано в експлуатацію вчасно. Будівельна компанія надала всі запевнення, що проєкт буде комісовано вчасно – комерційні поставки газу будуть надходити по трубі 1 жовтня", – наголосив Христов.

Він додав, що підрядники запевнили владу Болгарії у вчасному виконанні всіх робіт. Зокрема до початку вересня мають бути завершені основні будівельні роботи.

Нагадаємо, у липні відбулася церемонія відкриття інтерконектора Греція-Болгарія (IGB), який дозволяє транспортувати азербайджанський природний газ до Болгарії, а звідти – до решти Європи.

У Болгарії протестували проти можливого повернення до закупівлі газу у Росії

Але після відставки уряду колишнього прем’єра Кирила Петкова болгарська влада знову почала говорити про можливі домовленості щодо поставок газу з "Газпрому". Такий крок там мотивують відсутністю гарантій отримання блакитного палива з інших джерел.

"Газпром" наприкінці квітня припинив постачання газу компаніям "Булгаргаз" Болгарія та польській PGNiG через неоплату в рублях.

Про дискусії у ЄС щодо відмови від газу та нафти з РФ читайте інтерв'ю Лани Зеркаль: Ми запропонували Європі єдиний працюючий план енергетичних санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.