У Польщі встановили можливу причину масової загибелі риби у річці Одер

П'ятниця, 19 серпня 2022, 08:25

Польські експерти виявили у зразках води з річки Одер токсичні водорослі, які у великій кількості могли бути причиною масової загибелі риби у річці.

Як повідомляє PAP, про це заявила міністерка довкілля Польщі Анна Москва, пише "Європейська правда".

За її словами, профільний інститут з Ольштина виявив у зразках води золотисті водорослі. Масштабне "цвітіння" цих водорослів могло спричинити виділення токсинів.

"Точно відомо, що ці токсини не становлять небезпеки для людей, але вбивають рибу й молюсків. Потрібно підтвердити їхню наявність у загиблій рибі… Також ми з’ясовуємо першопричини "цвітіння", які можуть бути дуже різними", - деталізувала Анна Москва. Створити сприятливі умови могли у тому числі спека та падіння рівня води у річці. 

Нагадаємо, з кінця липня у польській та німецькій частині річки Одер почала масово гинути риба. За останніми даними, озвученими Польщею, з річки за увесь цей час виловили понад 100 тонн мертвої риби

У Польщі та Німеччині припускали, що причиною екологічного лиха стало скидання в річку отруйних відходів. Фахівці перевіряють 300 різних речовин, які могли спричинити катастрофу. 

У Польщі за допомогу у встановленні винуватців забруднення поліція виставила винагороду у мільйон злотих.

Досі лабораторні дослідження не встановили точну причину мору риби. Для розслідування Варшава й Берлін створили спільну робочу групу. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.