У Литві чоловіка засудили за Facebook-коментар із побажанням "бити росіян"

Понеділок, 22 серпня 2022, 19:33

У Литві суд визнав жителя міста Таураґе Вітаутаса М. винним у розпалюванні ненависті через коментар у Facebook, де він закликав "бити по голові" росіян через розв’язану РФ війну проти України.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Правоохоронці отримали скаргу на коментар Вітаутаса М. під постом у Facebook, де цитувався президент Литви Гітанас Наусєда – він запевняв, що "ми робимо все, аби припинити вторгнення Росії в Україну".

Чоловік написав в одному з численних коментарів під дописом: "Бачиш росіянина, (нецензурне слово) його по голові". Частина коментаторів підтримала думку Вітаутаса М., решту ж, хто її засудив, чоловік назвав "сц*кунами". Одному з Facebook-користувачів, який сказав, що звернеться до поліції, Вітаутас М. порадив "завалитися" (тобто мовчки прийняти коментар).

Експертиза коментарів чоловіка, який виявився раніше чотири рази судимим, показала, що він "висловив заклик вжити дискримінаційних дій проти росіян як групи людей, виокремлених за національною ознакою, підбурював до насильства проти них і фізичної розправи".

Сам Вітаутас М. на суді визнав свою провину і зазначив, що не думав, що його коментар у Facebook може призвести до порушення кримінального провадження проти нього. Крім того, чоловік пояснив, що його звернення стосувалося лише російських військових.

Зрештою суд із урахуванням пом’якшувальних (визнання вини) і обтяжувальних обставин (попередні правопорушення) присудив Вітаутасу М. штраф у розмірі 500 євро, чотири місяці ув’язнення і проходження курсу з корекції поведінки.

Як повідомлялося, в Естонії Хар’юський повітовий суд засудив чоловіка, який розтоптав український прапор, до трьох місяців ув'язнення, які замінили виправними роботами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.