В ЄС закривають кордони для росіян, нова зброя з Німеччини, похорон Єлизавети ІІ: новини дня

Дайджест
Понеділок, 19 вересня 2022, 21:30

Прем’єр Нідерландів та канцлер Німеччини домовились про подальшу військову підтримку України.

Вже відомо, що Берлін поставить ЗСУ ще чотири Panzerhaubitze 2000.

Разом з тим, Кремль намагається зривати військову допомогу Україні продукуючи фейки про нібито потрапляння західної зброї на чорні ринки. 

Минулими вихідними прокремлівські канали поширили в соцмережах відео, на якому нібито зображено зенітну ракету, яку конфіскувала німецька поліція. 

Стверджувалося, що поліція Бремена затримала українців, які хотіли продати зброю, поставлену в Україну в якості військової допомоги, на чорному ринку. Але відео виявилося фейком.

Інформацію спростувала поліція Бремена.

Ще одна важлива тема дня – ізоляція росіян. 

19 вересня набула чинності заборона на в'їзд до Естонії, Латвії, Литви та Польщі громадян Росії з шенгенськими візами.

Росіяни не зможуть потрапити на територію зазначених держав незалежно від того, якою країною видана шенгенська віза.

Крім того, турецький приватний банк Isbank, який вважається найбільшим за обсягом вкладів, у понеділок оголосив про припинення обслуговування карт російської платіжної системи "Мір" – її РФ почала використовувати після виходу Visa та MasterCard.

Більше важливих і цікавих новин 19 вересня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Війна з Росією

Британська розвідка вважає, що за увесь час повномасштабної війни РФ втратила приблизно 55 бойових літаків, а нестача переваги у повітрі є одним з факторів, що зумовили невдачі російської армії.

"Росія з високою ймовірністю за останні 10 днів втратила в Україні щонайменш 4 бойові літаки, збільшивши загальну кількість до 55 з початку вторгнення", - пишуть в огляді.

Генерал Марк Міллі, керівник Об'єднаного комітету начальників штабів США, сказав, що поки невідомо, як Росія може відреагувати на останні невдачі на полі бою в Україні, і потрібно зберігати пильність.  

Глава МЗС Молдови засудив РФ після удару по Південноукраїнській атомній електростанції.

Ніку Попеску сказав, що "рішуче засуджує" удар по Південноукраїнській АЕС на півдні Миколаївської області України, всього за 200 км від молдовського кордону

Вночі російські загарбники завдали ракетного удару по Південноукраїнській атомній електростанції, ракета впала за 300 метрів від ядерних реакторів, повідомив "Енергоатом".

Президент Володимир Зеленський відреагував на удар по Південноукраїнської АЕС та виклав відео прильоту.

Тим часом, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте та канцлер Німеччини Олаф Шольц у телефонній розмові в понеділок домовились про подальшу військову підтримку України.

Вже відомо, що Німеччина поставить Україні ще чотири Panzerhaubitze 2000.

Разом з тим, Кремль намагається зірвати військову допомогу України продукуючи фейки про нібито потрапляння західної зброї на чорні ринки. 

Минулими вихідними прокремлівські канали поширили в соцмережах відео, на якому нібито зображено зенітну ракету, яку конфіскувала німецька поліція. Стверджувалося, що поліція Бремена затримала українців, які хотіли продати зброю, поставлену в Україну в якості військової допомоги, на чорному ринку. Але відео виявилося фейком.

Інформацію спростувала поліція Бремена.

Посол США про війну та допомогу Україні

Посол США в Україні Бріджит Брінк не очікує швидкого завершення війни, але запевнила, що Сполучені Штати готові підтримувати Україну тривалий час.

Про це вона сказала в інтерв’ю "Європейській правді".

Крім того, вона повторила позицію Вашингтона про те, що контури своєї перемоги та час і формат перемовин з Росією Україна буде визначати самостійно.

А ще Бріджит Брінк повідомила, що США з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну надали Києву 8,5 млрд доларів бюджетної підтримки.

Повну версію інтерв’ю дивіться на Youtube-каналі "ЄвроПравди".

В ЄС закривають кордони для росіян

19 вересня набула чинності заборона на в'їзд до Естонії, Латвії, Литви та Польщі громадян Росії з шенгенськими візами.

Росіяни не зможуть потрапити на територію зазначених держав незалежно від того, якою країною видана шенгенська віза.

Заборона поширюється на громадян Росії з чинними шенгенськими візами і мета поїздки яких туризм, бізнес, участь у спортивних заходах і транзит.

Проте є й винятки.

Продовжуючи тему ізоляції росіян слід додати, що найбільший приватний банк Туреччини перестав обслуговувати російські карти "Мір".

Складнощі в Євросоюзі

У ЄС рекордно зросла вартість хліба, найбільше – в Угорщині.

Однією з головних причин здорожчання хліба Євростат називає повномасштабне вторгнення Росії в Україну, що призвело до руйнування традиційних глобальних ланцюгів постачання.

Крім того, Німеччина рухається до рецесії, оскільки інфляція перевищить 10-відсоткову позначку.

"Існують ознаки рецесії в економіці Німеччини в сенсі явного, широкомасштабного та тривалого падіння економічного виробництва", — йдеться у звіті Бундесбанку.

Бундесбанк не надав жодних конкретних цифр і попередив, що перспективи найбільшої економіки єврозони залишаються оповитими невизначеністю.

Похорон Єлизавети II 

Сьогодні у Лондоні почався похорон Єлизавети ІІ.

Труну королеви винесли з Вестмінстерської зали, де вона перебувала останні дні, та розмістили на гарматній колісниці, яку тягли й супроводжували 142 моряки королівського флоту. 

Потім труну з тілом королеви Британії Єлизавети ІІ помістили у родинному склепі Віндзорського замку.

Труна була опущена в склеп під час служби після того, як державні регалії, корона, держава та скіпетр були зняті зачитані титули покійної королеви.

Вона залишатиметься в склепі до поховання в Меморіальній каплиці короля Георга VI, яка є частиною каплиці Святого Георгія. Це невелика приватна сімейна служба, яка має відбутися сьогодні.

До речі, делегації Китаю все ж дозволили відвідати прощання з Єлизаветою II.

Інше: США погрожують Китаю

Керівництво ОБСЄ вимагає звільнити засуджених у Луганську членів місії.

Посольство РФ у Албанії переїхало з вулиці Вільної України.

У Кремлі назвали заяви Польщі про репарації шаленою русофобією та політичним екстремізмом, а також похвалили "суверенну позицію" Угорщини щодо багатьох питань у ЄС.

Військові США захищатимуть Тайвань у разі вторгнення Китаю - Байден.

Глави МЗС Вірменії, Азербайджану і США проведуть тристоронню зустріч в Нью-Йорку.

У Гаазі розпочався суд між США та Іраном через конфісковані активи.

Суд у Молдові залишив Додона під домашнім арештом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: