У Польщі показали кадри одночасного демонтажу радянських пам’ятників у чотирьох містах

фото, відео
Четвер, 27 жовтня 2022, 13:14

У Польщі з’явилися кадри одночасного демонтажу радянських пам’ятників у чотирьох містах, який здійснили вранці 27 жовтня. 

Фото й відео опублікували низка ЗМІ, серед яких PAP.

Вперше в історії країни демонтаж пам'ятників, присвячених Червоній армії, проводили синхронно у чотирьох місцях - Глубчицях, Бичині, Боболицях та у Свентокшиському воєводстві з 9 ранку. 

 

Інститут національної пам’яті наживо транслював події, у Глубчицях був присутній його директор Кароль Навроцький.

"Для нас усі ці пам’ятники - про одне і те ж: вони символізують зло комуністичної системи", - зазначив Навроцький. За його словами, в країні залишається близько 30 об’єктів, що підпадають під дію закону про декомунізацію. 

 

Невдовзі після початку повномасштабної війни РФ проти України польський ІНП вчергове закликав місцеву владу прибрати з вулиць усі пам’ятні знаки чи монументи, пов’язані з радянським минулим. 

Демонтаж пам'ятників є практичною реалізацією закону від 1 квітня 2016 року про заборону пропаганди комуністичного або іншого тоталітарного режиму в назвах структурних підрозділів, допоміжних підрозділів комунальної власності, будинках, спорудах, об'єктах та обладнанні комунальної власності та пам'ятниках. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: