Росія зламала “зернову угоду”, танки зі Словенії, хакери читали телефон Трасс: новини вихідних

Дайджест
Неділя, 30 жовтня 2022, 19:40

Головна тема вихідних – зупинка участі Росії у "зерновій угоді". 

Станом на вечір 30 жовтня, Росія заблокувала рух 218 суден із українським зерном.

В міноборони РФ заявили, що країна зупиняє участь у реалізації "зернової угоди" нібито через "теракт" у Севастопольській бухті в суботу вранці.

За даними групи волонтерів GeoConfirmed, щонайменше три кораблі Чорноморського флоту РФ були вражені безпілотниками 29 жовтня, зокрема флагман "Адмірал Макаров".

Речник ООН Стефан Дюжаррік сказав, що організація підтримує контакти з російською владою після повідомлень про те, що Москва припинила участь в "зерновій угоді".

Турецький чиновник на умовах анонімності повідомив Bloomberg, що Туреччина також розпочала переговори щодо "зернової угоди" й сподівається на успішне їх завершення. 

НАТО, CША та ЄС закликали Росію не виходити з "зернової угоди".

І це ще не все. 

Більше важливих і цікавих новини вихідних 29 та 30 жовтня – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Росія вийшла із "зернової угоди"

У суботу вранці в окупованому Севастополі лунали вибухи - нібито російські кораблі "відбивали атаку безпілотників". В міноборони РФ заявили, що в результаті атаки українських безпілотників пошкоджень зазнали морський тральщик "Іван Голубець", а також загородження в бухті Південна.

А, за даними групи волонтерів GeoConfirmed, щонайменше три кораблі Чорноморського флоту РФ були вражені безпілотниками 29 жовтня, зокрема флагман "Адмірал Макаров".

Офіційний представник міноборони РФ Ігор Конашенков заявив, що підготовка "нападу" на Севастополь здійснювалася під керівництвом членів ВМС Британії, які нібито перебувають в українському Очакові.

Конашенков сказав, що британські військові з цього ж підрозділу "брали участь у плануванні, забезпеченні та реалізації "теракту" в Балтійському морі 26 вересня з підриву газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2".

Міністерство оборони Британії заявило у суботу, що міністерство оборони Росії вдається до неправдивих заяв епічного масштабу, аби відволікти від свого катастрофічного вторгнення в Україну.

Пізніше МЗС Росії заявило, що спільно з російськими компетентними відомствами опрацьовує практичні кроки через причетність "британських фахівців" до нібито "терактів" у Чорному та Балтійському морях.

Також в міноборони РФ заявили, що країна зупиняє участь у реалізації "зернової угоди" нібито через "теракт" у Севастопольській бухті в суботу вранці.

Станом на вечір 30 жовтня, Росія заблокувала рух 218 суден із українським зерном.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Росія знайшла надуманий привід, аби вийти із "зернової угоди".

У МЗС закликали ООН і Туреччину надіслати Росії чіткий сигнал щодо "голодних ігор".

Речник ООН Стефан Дюжаррік сказав, що організація підтримує контакти з російською владою після повідомлень про те, що Москва припинила участь в "зерновій угоді".

Турецький чиновник на умовах анонімності повідомив Bloomberg, що Туреччина також розпочала переговори щодо "зернової угоди" й сподівається на успішне їх завершення. 

НАТО, CША та ЄС закликали Росію не виходити з "зернової угоди".

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголошує, що атака проти російських кораблів у бухті окупованого Севастополя стала лише приводом для Москви вийти з "зернової угоди", оскільки кроки для її зриву почалися задовго перед цим. 

Кулеба зауважив, що між умовним коридором, яким зерновози прямували до та з українських портів, і Севастополем - близько 220 кілометрів. 

Польща обіцяє Україні допомогу в експорті зерна після демаршу РФ.

Війна з Росією

Британська розвідка бачить ознаки намірів РФ прискорити вихід з Херсона, а також повідомляє, що ПВК Вагнера переходить від якості до кількості у наборі новобранців.

Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров, слідом за речником Кремля Дмітрієм Пєсковим заявив, що президент РФ Владімір Путін готовий до переговорів із Заходом, якщо там запропонують "серйозні підходи".

У Міністерстві закордонних справ України наголосили, що дії РФ не дають підстав вважати, що Кремль справді готовий домовлятися, і насправді Москва лише намагається виграти час

Разом з тим, в МЗС РФ пообіцяли відповідь на ядерне посилення НАТО.

Заступник глави МЗС РФ Александр Грушко також зазначив, що Москва врахує заміну в Європі американських засобів доставки ядерної зброї іншими типами. Грушко згадав про вимогу США до союзників закуповувати літаки F-35, які є сучаснішими моделями порівняно з F-16.

Тим часом, в МЗС України розкритикували конгресмена США, який порівняв українців із "гарматним м’ясом".

"Порівняння українців із "гарматним м’ясом" з боку члена Конґресу США Пола Госара є абсолютно неприйнятним. США добре відомі цінності, за які бореться український народ – свободу, демократичний розвиток, верховенство права та повагу до прав людини. Ставити під сумнів підтримку України – давати Путіну зелене світло на продовження вбивств українців та знищення демократії", - зауважив речник українського міністерства Олег Ніколенко.

Допомога Україні

Словенія передала Україні 28 танків М-55S.

Словенія пообіцяла Україні танки в обмін на техніку з Німеччини - 35 важких автонавантажувачів 8х8 та п'ять важких водяних цистерн 8х8 для формування середньої батальйонної групи.

Це друга значна партія словенської військової підтримки Україні. У липні Словенія відправила до України 35 бронетранспортерів-амфібій BVP M80A.

Німеччина передала українським рятувальникам 14 генераторів, а Литва відремонтує щонайменше 12 Panzerhaubitze для України.

Крім того, Італія готується передати Україні по кілька одиниць німецьких Panzerhaubitze 2000 та РЗСВ М270, та чималу кількість старіших гаубиць M109.

Посол України через США хоче вплинути на Ізраїль, щоб той почав надавати військову допомогу.

А от за даними видання The Washington Post, американські республіканці проти кроку, що дозволить передавати Україні конфісковані російські активи.

Поліція Фінляндії вважає, що зброя з України могла нелегально потрапити до злочинних груп.

Інше: "поліцейські відділки" Китаю в Іспанії

У Британії головною новиною вихідних стала інформація про те, що телефон Ліз Трасс у час її роботи главою МЗС нібито зламали пов’язані з Кремлем хакери і їм вдалося отримати доступ до цінних даних; опозиція у зв’язку з цим закликає до розслідування. 

Компанія зі США побудує першу АЕС в Польщі.

Косово відтермінувало рішення про обов’язкову перереєстрацію номерів авто.

Пашинян готовий продовжити мандат "миротворців" РФ у Карабаху на 15-20 років.

Затриманий у Норвегії "бразильський вчений" виявився офіцером ГРУ.

Проросійські сили Молдови продовжують протестувати. Зокрема, партія Додона організувала антиурядові протести у десятку міст Молдови.

В Іспанії знайшли дев’ять "поліцейських відділків" Китаю, правоохоронці розслідують їхню діяльність.

Поліція Барселони знайшла чоловіка, який розмалював історичні пам’ятки символами "Z".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: