З українських портів вийшли судна з продовольством попри відхід РФ від "зернової угоди"

Понеділок, 31 жовтня 2022, 10:28

У понеділок з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" вийшли 12 суден з 354,5 тис. тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи після того, як РФ оголосила про "призупинення "зернової угоди".

Про це повідомило міністерство інфраструктури України, пише "Європейська правда".

Серед суден - балкер IKARIA ANGEL з українською пшеницею для Ефіопії, яка перебуває на межі голоду.

У Росії не відкидають повернення до "зернової угоди", але є умова

Разом з тим прохід до українських портів під завантаження дозволений 4 суднам, які напередодні пройшли інспекцію Спільного координаційного центру (СКЦ) за участю всіх сторін, включаючи представників Росії.

У відомстві наголосили, що рух суден гуманітарним коридором на 31 жовтня погодили ООН і Туреччина.

При цьому представники ООН та Туреччини ведуть перемовини з делегацією Росії та продовжують шукати рішення для повноцінної реалізації "зернової ініціативи", наголосили у міністерстві.

Згідно з пропозицією СКЦ, представники ООН та Туреччини передбачають роботу 10 інспекційних груп для перевірки 40 суден. Така пропозиція була прийнята представниками України.

Представників Російської Федерації було поінформовано. Про їхню реакцію не повідомляється.

Нагадаємо, 29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації "зернової угоди" нібито через "теракт" у Севастопольській бухті в суботу вранці. 

Україна наголошує, що атака проти російських кораблів у бухті окупованого Севастополя стала лише приводом для Москви вийти з "зернової угоди", оскільки кроки для її зриву почалися задовго перед цим.

Як писала "ЄП" у своїй статті, "зернова угода", може працювати навіть без участі російської сторони, якщо на це буде воля президента Туреччини Ердогана, і реалізація цього сценарію вже розпочалася.

Читайте детальніше про те, чи є шанс зберегти зерновий коридор після російської істерики.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.