Росія заявила Суду ООН, що він не може розглядати позов України про геноцид

Середа, 5 жовтня 2022, 19:40

Міністерство закордонних справ Росії 3 жовтня направило Міжнародному суду ООН письмові заперечення проти наявності в нього юрисдикції розглядати по суті позов України за Конвенцією про запобігання геноциду.

Як пише "Європейська правда", про це в середу повідомило МЗС РФ.

Москва стверджує, що позов Києва зводиться "до оскарження правомірності" ведення Росією війни "відповідно до Статуту ООН", а також статусу терористичних утворень "ЛДНР". Вона також звинувачує Україну у зловживанні правом звернення до суду.

"Зокрема, Конвенцію 1948 року вона обрала як підставу для подання позову тому, що це – єдиний міжнародний договір за участю як Росії, так і України, який допускає звернення до згаданого Суду і при цьому не містить вимоги щодо обов'язкового досудового етапу врегулювання спору", – кажуть у російському МЗС.

У своїх письмових запереченнях до Міжнародного суду ООН російська сторона також виклала власне трактування історії війни в Україні з 2014 року.

Нагадаємо, 16 березня Міжнародний суд ООН в Гаазі зобов’язав Росію припинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії в Україні, заявленою метою яких було "запобігання і покарання" нібито геноциду в Луганській та Донецькій областях України. У Кремлі заявили, що ігноруватимуть рішення.

Наразі до позову долучилися майже 20 країн – зокрема Франція, Швеція, США, Данія, Німеччина, Італія, Польща, Румунія, Латвія. В останні дні про таке бажання заявили Франція, ІрландіяЕстонія та Іспанія.

Читайте також: В Гаагу за геноцидом: що написала Україна у позові проти Росії до Суду ООН.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: