У Європарламенті розкритикували держави ЄС через скандал із прослуховуванням

Вівторок, 8 листопада 2022, 18:57

У Європарламенті заявили про підрив демократії в Європі через скандал із прослуховуванням за допомогою ізраїльського програмного забезпечення Pegasus, об’єктами якого могли стати політики, урядовці, журналісти, громадські діячі та звичайні жителі ЄС.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на EUobserver, про це у вівторок заявила укладачка доповіді про шпигунський скандал, депутатка Європарламенту від Нідерландів Софі Ін'т Велд.

"Коли справа доходить до захисту найважливішого – демократії та свободи, – Європа слабка і безсила", – заявила вона під час презентації доповіді.

Євродепутатка закликала Європейську раду скликати спеціальний саміт, присвячений зловживанню шпигунським програмним забезпеченням, а також конференцію для обговорення реформи управління Європейським Союзом.

Вона також звинуватила Єврокомісію в тому, що вона "ухиляється від правозастосування". На це у виконавчому органі ЄС відповіли, що саме державні інституції повинні забезпечити недопущення зловживання шпигунським програмним забезпеченням.

Комітет Європарламенту розпочав розслідування щодо шпигунства за допомогою Pegasus на початку 2022 року. Згодом воно було розширене й охопило інші типи шпигунського програмного забезпечення, зокрема Predator.

У вівторок Софі Ін’т Велд представила 159-сторінковий проєкт доповіді про зловживання у сфері стеження за громадянами в 17 країнах ЄС, насамперед на Кіпрі, у Греції, Угорщині, Польщі та Іспанії.

Водночас проєкт доповіді ще не обговорювався в комітеті, тож його висновки не є остаточними. Очікується, що він має бути фіналізований і ухвалений уже у 2023 році.

Нагадаємо, скандал із застосуванням шпигунського ПО в Євросоюзі спалахнув у 2021 році. Серед його жертв виявилися, серед іншого, лідери політичної опозиції в Польщі, Іспанії, Угорщині та Греції та десятки активістів і журналістів.

На національному рівні розслідування шпигунських скандалів постійно гальмувалися. Лише нещодавно грецький Верховний суд зобов’язав розпочати відповідне розслідування, а уряд Греції пообіцяв заборонити використання шпигунського ПО на національному рівні.

Деталі про скандал навколо Pegasus можна почитати у статті: Почути опозицію: які наслідки для влади Польщі матиме скандал із нелегальним стеженням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.