Франція оголосила про припинення контртерористичної операції в африканському Сахелі

Середа, 9 листопада 2022, 18:16

Президент Франції Емманюель Макрон у середу оголосив про завершення контртерористичної операції "Бархан" в африканському регіоні Сахель, яка тривала з 2013 року.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на France24.

"Я вирішив разом із нашими партнерами офіційно оголосити сьогодні про завершення операції "Бархан", – сказав Макрон під час промови в середу, додавши, що цей крок став наслідком досвіду Франції протягом останніх місяців.

"Наша військова підтримка африканських країн продовжиться, але за новими принципами, які ми визначили з ними", – додав французький лідер, пообіцявши протягом наступного півріччя представити нову стратегію нацбезпеки, яка базуватиметься на тіснішій співпраці з країнами Африки.

Франція розпочала антитерористичну операцію в Сахелі проти радикальних ісламістських угруповань у Малі. Пізніше до неї були долучені французькі військові в сусідніх Буркіна-Фасо, Чаді та Нігері. Крім того, в Малі була створена тренувальна місія ЄС.

Після того як у 2020 році до влади в Малі прийшла військова хунта, країна почала зближення з Росією й усе більше висловлювала невдоволення французькими військовими. Зрештою, в лютому "Бархан" було фактично призупинено й розпочався вихід французьких сил, який завершився в серпні.

Під час контртерористичної місії в Малі загинули десятки французьких військових, зокрема в листопаді 2019 року втрати становили 13 військовослужбовців, що стало найбільшим за останні 36 років показником.

При цьому близько трьох тисяч французьких солдатів залишаються в Буркіна-Фасо, Чаді та Нігері, й планів щодо скорочення їхньої чисельності на найближчий час немає.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: