Сербія направить силам НАТО запит на введення своїх сил у Косово

Понеділок, 12 грудня 2022, 16:06

Сербія у четвер 15 грудня направить місії НАТО в Косові (KFOR) запит на забезпечення присутності сербських сил на півночі Косова.

Про це заявив у понеділок президент Сербії Александр Вучич, пише "Європейська правда" з посиланням на державну телерадіокомпанію Сербії РТС.

"Засідання уряду відбудеться в четвер, і за поточних обставин уряд ухвалить рішення про направлення листа командувачу KFOR", - сказав Вучич, відповідаючи на запитання журналістів.

Напруга між Косовом і Сербією: в МЗС порадили українцям утриматись від поїздок до регіону

Вучич додав, що засідання уряду відбудеться в четвер у другій половині дня, і тоді KFOR отримає запит.

12 грудня міністр оборони Сербії Мілош Вучевич заявляв, що країна готова відправити війська до Косова та Метохії, якщо відповідний запит Белграда згідно з резолюцією Ради безпеки ООН буде схвалено контингентом НАТО KFOR.

Напередодні Вучич зібрав екстрене засідання Ради нацбезпеки через загострення ситуації на півночі Косова.

Вучич звинуватив Косово у спробі "вирішити сербську проблему", закликав зберігати мир

У ніч проти неділі косовські серби звели барикади на півночі частково визнаної держави на тлі чуток про те, що косовські правоохоронці планують силові операції проти сербського населення. Цивільна місія Євросоюзу EULEX у Косові повідомила про напад на свій патруль 10 грудня.

Через напругу у регіоні 10 грудня президентка Косова Вйоса Османі оголосила, що вибори голів північних муніципалітетів вирішили перенести з 18 грудня на 23 квітня 2023 року.

Тим часом, Косово готується найближчими днями офіційно подати заявку на вступ до ЄС, заплановану як сигнал для європейських столиць про серйозні наміри Приштини реформуватися і наближатись до необхідних критеріїв. Цей крок може ще більше розлютити Сербію, яка вважає Косово частиною своєї держави.




Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: