Кулеба - Раді ЄС: Ні кроку назад у санкціях та підтримці України

Понеділок, 12 грудня 2022, 17:00

Санкції ЄС проти Росії та військова підтримка України мають нарощуватися, а дев’ятий пакет санкцій проти Росії має бути сильним та не містити послаблень, які можуть бути сприйняті як слабкість. 

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив у онлайн-виступі на Раді міністрів закордонних справ ЄС у понеділок, 12 грудня, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяву, поширену пресслужбою МЗС.

"Процес погодження 9-го санкційного пакету ЄС очікувано складний. Але я закликаю вас сьогодні: Ні кроку назад! Такою має бути політика ЄС щодо Росії. Йдеться не лише про новий пакет, але і про пропозиції виключень з існуючих обмежень для окремих компаній в аграрному секторі", - заявив Дмитро Кулеба.

Як посилити ефект нафтових санкцій та позбавити РФ грошей на війну

Міністр зауважив, що не можна догоджати маніпуляціям Росії щодо продовольчої безпеки для точкового послаблення окремих санкцій. 

"Україна, ЄС і держави члени послідовно працюють над зміцненням світової продовольчої безпеки. "Шляхи солідарності", Чорноморська зернова ініціатива, важлива гуманітарна програма Президента України Володимира Зеленського "Grain From Ukraine". Я вдячний вам за ефективну співпрацю. Ми багато зробили та зробимо ще більше. Але ми здатні продемонструвати наші зусилля африканським та азійським партнерам, не послаблюючи санкційний режим на догоду маніпуляціям Путіна", - наголосив він.

Міністр привітав пропозиції Єврокомісії до 9-го санкційного пакету, озвучені минулого тижня, зокрема санкції проти більшої кількості російських банків та пропагандистських телеканалів, обмеження щодо використання Росією дронів. Він наголосив на необхідності накласти жорсткі санкції на ракетну галузь РФ. 

ЄС погодив нові санкції проти Ірану, зокрема за допомогу РФ - ЗМІ

"Україна пропонує запровадити жорсткі санкції, щоб зупинити виробництво ракет, які Росія використовує для масштабних воєнних злочинів, а також закрити їй доступ до технологій і товарів подвійного призначення, завдяки яким вона запускає ракети. Я закликаю вас підтримати ці пропозиції в 9-му пакеті", - зазначив він. 

Нагадаємо, за даними ЗМІ, у новому, дев’ятому пакеті санкцій Європейського Союзу передбачені обмеження проти працівників російських пропагандистських ЗМІ та артистів, наближених до Кремля.

Раніше глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель повідомив, що країни-члени Європейського Союзу ще не погодили дев'ятий санкційний пакет проти Росії, можливо, рішення буде в понеділок ввечері.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.