Прокуратура ЄС вимагає зняття імунітету з фігурантки корупційного скандалу в Європарламенті та її колеги

Четвер, 15 грудня 2022, 20:55

Очільниця Європейської прокуратури (EPPO) Лаура Ковеші вимагає від Європейського парламенту зняти імунітет з двох грецьких євродепутатів у зв'язку з підозрами у шахрайстві, серед яких - колишня віцепрезидентка Єва Кайлі.

Про це йдеться у повідомленні прокуратури ЄС, опублікованому в четвер, пише "Європейська правда".

"Сьогодні, відповідно до процедур, передбачених законодавством ЄС, головний прокурор ЄС звернувся з проханням про зняття недоторканності з депутата Європарламенту Єви Кайлі та депутата Європарламенту Марії Спіракі", - сказано у повідомленні.

Європарламент готує антикорупційний план на 10 пунктів через "Катаргейт"

У заяві прокуратури йдеться, що запит на зняття імунітету послідував за доповіддю офісу ЄС щодо боротьби з шахрайством (OLAF) та підозрами у шахрайстві, пов'язаними з управлінням парламентськими виплатами та, зокрема, оплатою праці помічників.

Як відомо, соціалістці Єві Кайлі наразі пред'явлено кримінальні звинувачення у Бельгії у зв'язку з ймовірними платежами з Катару.

Марія Спірака є представницею правоцентристської партії "Нова Демократія".

"Відповідно до чинного національного законодавства, пані Кайлі та пані Спіракі мають право на презумпцію невинуватості", - заявили в офісі європейського прокурора.

Європейська прокуратура покликана захищати гроші платників податків ЄС шляхом розслідування та переслідування злочинів, які зачіпають фінансові інтереси ЄС.

Поліція Бельгії показала вилучені 1,5 млн євро у корупційній справі в Європарламенті

Європарламент повідомив, що отримав запит і негайно розпочав відповідну процедуру. На це може знадобитися кілька тижнів.

Кайлі перебуває під вартою за звинуваченнями у відмиванні грошей і корупції, пов’язаних із ймовірними виплатами, які вона та троє інших осіб отримували з Катару в рамках скандалу, який сколихнув Європейський парламент.

Як повідомлялося, вищі посадовці Європарламенту запропонують план із 10 пунктів для боротьби з корупцією на тлі найсерйознішого скандалу про хабарництво в ЄС за останні десятиліття, який почали називати "Катаргейт".

Європарламент також призупинив голосування щодо надання громадянам Катару безвізового режиму з ЄС, а також усунув з посади підозрювану в корупції Кайлі.

Більше читайте тут: Сумки з грошима за "добре слово" про Катар: історія топ-хабарництва у Європарламенті

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: