Сербія планує розширити газову інфраструктуру, щоб позбутися залежності від РФ

П'ятниця, 16 грудня 2022, 16:10

Сербія розглядає можливість розбудови нових газопроводів із сусідніми країнами для зменшення залежності від російського блакитного палива й перетворення своєї країни на регіональний транзитний вузол.

Як повідомляє "Європейська правда", про це в інтерв’ю Bloomberg заявила міністерка гірської промисловості та енергетики Сербії Дубравка Джедович.

Сербія хоче скоротити імпорт газу з Росії в 2023 році

"У нас недостатньо власних ресурсів, принаймні коли йдеться про газ, але для нас важливо все, що може зменшити залежність від Росії в газовому сегменті", – зазначила чиновниця.

Вона додала, що йдеться про проєкти вартістю "сотні мільйонів євро" з постачання гагу з таких країн, як Азербайджан, а також сполучення з терміналами для скрапленого газу в Греції.

Уже зараз Сербія бере участь у будівництві інтерконектора з Болгарією вартістю 93 мільйони євро, де половину витрат покриває ЄС і який дозволить імпортувати газ з Центральної Азії і терміналів зрідженого природного газу на Середземному морі.

Сербія оголосила про закупівлю газу в Угорщини

Крім того, обговорюється створення такої інфраструктури в Північною Македонією вартістю 80 мільйонів євро й потенційно – з Албанією.

"Щойно ми забезпечимо сполучення з (газовими) потоками, що надходять із альтернативних джерел, ми будемо менш залежними від російських потоків", – сказала Джедович.

Наразі Сербія імпортує весь свій газ із Росії – "Газпром" продає їй газ через продовження газопроводу "Турецький потік" за цінами, нижчими за ринкові. Крім того, дочірня компанія "Газпрому" є співвласником сербського газосховища "Банатський двір", а "Газпром-нефть" управляє єдиним сербським нафтопереробним заводом NIS.

Сербія балансує між прагненням приєднатися до Європейського Союзу і утриманням від запровадження санкцій проти Росії. Водночас сербський уряд також прагне диверсифікації постачання енергоносіїв з РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: