У Фінляндії поставили крапку в скандалі через оплату сніданків прем’єрки з держбюджету

Понеділок, 5 грудня 2022, 23:31

Міністерство юстиції Фінляндії завершило перевірку скарги на прем’єр-міністерку Санну Марін через те, що майже півтора року сніданки та обіди її та сім’ї оплачувалися з державного бюджету – Марін не визнали винною в порушенні закону, водночас її канцелярії виголосили догану.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Yle.

Скандал навколо сніданків прем'єр-міністерки розгорівся в травні 2021 року після того, як газета Iltalehti розповіла про те, що сім'я Марін витрачає з держбюджету приблизно 300 євро в місяць на ранковий прийом їжі в резиденції глави уряду Кесяранта.

Пізніше з’ясувалося, що вартість сніданків та холодних обідів, які компенсувалися Марін, становила близько 850 євро на місяць. Загалом на харчування прем'єр-міністерки та її сім’ї із січня 2020 року по травень 2021 року було витрачено понад 14 тисяч євро.

У своєму рішенні, опублікованому в понеділок, віцеміністр юстиції Петрі Мартікайнен визнав, що уряд порушив закон, забезпечуючи Марін та її сім’ї сніданки та обіди як "офіційні житлові послуги".

Лідер не у футлярі. Як бурхлива вечірка прем’єрки Фінляндії збурила країну – але не всю

"На нашу думку, для цієї процедури не було жодних правових підстав", – йдеться у рішенні, де додається, що витрачена на харчування сума була "відносно значною" і підірвала довіру громадськості до діяльності органів державної влади.

Водночас у фінському Мін’юсті вважають, що відповідальність за ситуацію треба покласти на канцелярію прем’єр-міністерки, оскільки ані вона сама, ані члени її родини не знали про те, що оплата сніданків та обідів з бюджету порушує закон.

Також у рішенні зазначається, що держава не зазнала фінансових збитків через ситуацію, оскільки Марін після оприлюднення інформації самостійно компенсувала витрати держбюджету.

Окреме розслідування інциденту вела й поліція. Там на етапі досудового розслідування дійшли висновку, що оплата сніданків та обідів Марін не була пов'язана з будь-яким зловживанням владою, недбалим ставленням до службових обов'язків чи порушенням службового обов'язку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: