Уряд Чехії не відправили у відставку після 25 годин дебатів у парламенті 

Четвер, 19 січня 2023, 12:37

Чеський парламент спробував висунути вотум недовіри чеському уряду, але ініціатива опозиції провалилась та не здобула необхідної більшості голосів.

Про це повідомило видання Aktualne, пише "Європейська правда".

Лише 81 опозиційний депутат у 200-місній нижній палаті парламенту проголосував за відставку уряду на чолі з прем'єр-міністром Петром Фіалою, який має п’ятипартійну більшість. 

У Чехії від імені кандидата в президенти закликають їхати "воювати в Україну", поліція почала розслідування

Політики як коаліції, так і опозиції заздалегідь очікували такого результату.

Голосування відбулося близько опівночі в середу після дебатів, які розпочалися у вівторок і тривали близько 25 годин.

Головний опозиційний рух ANO на чолі з мільярдером-популістом Андреєм Бабішем, який вийшов у другий тур президентських виборів, звинуватив уряд у тому, що він не достатньо компетентний. Опозиція звинуватила уряд у невмінні впоратися зі стрімкою інфляцією, спричиненою високими цінами на енергоносії.

З конвертами і без ЦВК: як громадяни дружньої Чехії обирають президента

Уряд відкинув звинувачення і поставив під сумнів час проведення голосування перед другим туром президентських виборів.

Бабіш, колишній прем'єр-міністр, вийшов у суботу у другий тур президентських виборів. Він змагається з генералом НАТО у відставці Петром Павелом. 

Як раніше повідомляла ЄвроПравда, після першого туру президентських виборів у Чехії Бабіш запустив маніпулятивну білборд-кампанію, де обіцяє "не втягнути Чехію у війну", оскільки він не є військовим на відміну від свого опонента. 

Крім того, у Чехії почалась масова розсилка СМС-повідомлень, у яких Петр Павел нібито закликає брати до рук зброю та їхати на війну в Україну. Поліція почала розслідування.

Про те, хто має шанси стати новим президентом і що це означає для відносин Чехії із ЄС та Україною, читайте у статті Чехія постала проти проросійського реваншу: що показав перший тур виборів президента

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: