Румунія поверне до Австрії посла, якого відкликала через блокування вступу в Шенгенську зону

Четвер, 19 січня 2023, 23:07

Президенти Румунії та Австрії Клаус Йоганніс і Александр Ван дер Беллен під час телефонної розмови в четвер домовились про відновлення рівня дипломатичних відносин між країнами та роботу з подолання протиріч щодо вступу Бухареста в Шенгенську зону.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в комюніке розмови, опублікованому офісом президента Румунії.

Офіційний Бухарест не планує влаштовувати бойкот Австрії за вето на вступ до Шенгену

Під час телефонної розмови, ініційованої австрійською стороною, Йоганніс наголосив, що Румунія "продовжуватиме ефективно захищати зовнішній кордон Європейського Союзу в інтересах усіх європейських громадян, як вона це робила до цього часу".

Також він висловив готовність Бухареста "до спільної роботи на двосторонньому та європейському рівнях" для протидії нелегальній міграції у зв’язку із відповідними занепокоєннями Австрії.

"Після дискусії з президентом Ван дер Белленом президент Клаус Йоганніс вирішив відправити назад до Відня посла Румунії, який був запрошений до країни для консультацій 9 грудня 2022 року. Це жест відкритості Румунії до пошуку конструктивних рішень і сприяння динамічному діалогу через усі доступні канали", – йдеться в комюніке.

В Єврокомісії розраховують, Австрія зніме вето на приєднання Румунії та Болгарії до Шенгену

Нагадаємо, у грудні 2022 року міністри внутрішніх справ країн ЄС не змогли затвердити приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони, але погодилися на приєднання Хорватії. Проти вступу Румунії і Болгарії до Шенгенської зони проголосували Австрія і Нідерланди.

Нідерланди уточнили, що не виступають проти Румунії, а лише проти Болгарії, але оскільки ухвалювалися два окремі рішення, одне щодо Хорватії, друге – щодо Болгарії і Румунії, то їхній голос також був проти.

Після цього Румунія викликала для консультацій свого посла в Австрії, тимчасово понизивши рівень дипвідносин з цією країною через її позицію щодо розширення Шенгенської зони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.