Австрія зберігає вето на вступ Болгарії і Румунії у Шенген

Понеділок, 23 січня 2023, 20:26

Канцлер Австрії Карл Негаммер заявив у понеділок, що виступає проти розширення Шенгенської зони через занепокоєння його країни щодо нелегальної міграції.

Про це він сказав під час візиту до Болгарії, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство АР.

Негаммер відвідав Болгарію на запрошення болгарського президента Румена Радева. Обидва лідери відвідали кордон Болгарії з Туреччиною, де Негаммер привітав зусилля Софії зі зміцнення свого кордону, зазначивши, що "захист болгарсько-турецького кордону насправді є також захистом кордонів Австрії".

Румунія поверне до Австрії посла, якого відкликала через блокування вступу в Шенгенську зону

Негаммер заявив, що його країна підтримує запит болгарського уряду на отримання 2 мільярдів євро від ЄС на придбання гелікоптерів, позашляховиків та іншого технічного обладнання, а також на покращення прикордонної інфраструктури.

Але він поскаржився, що Шенгенська система, яка пропонує громадянам ЄС безвізові подорожі через кордони, перебуває у великій кризі. Він послався на нещодавнє відновлення контролю на кордонах між країнами-членами Шенгенської зони з кількох причин, в тому числі з метою стримування нелегальної міграції.

Австрія запровадила контроль на кордонах з Угорщиною та Словенією у 2015 році, коли понад 1 мільйон шукачів притулку з таких охоплених війною країн, як Сирія, Ірак та Афганістан, в'їхали до ЄС. Ці заходи контролю залишаються у дії.

Негаммер також закликав до змін у законодавстві ЄС, щоб дозволити поліцейським діяти швидко і ефективно, а також до спільної політики щодо стримування міграції.

"Нам також потрібен чіткий сигнал на європейському рівні, що прикордонні країни, які стикаються з тиском мігрантів, не залишаються наодинці з цією проблемою, що вони не залишаються наодинці з процедурами надання притулку, і що це загальноєвропейська правова проблема", - сказав він.

В Єврокомісії розраховують, Австрія зніме вето на приєднання Румунії та Болгарії до Шенгену

Румен Радев висловив сподівання, що його країна приєднається до Шенгенської групи країн в осяжному майбутньому.

"Шенген втілює одну з найважливіших цінностей союзу - свободу пересування. І крім безпеки, існують економічні та інші виміри, і я думаю, що це несправедливо, що Румунія і Болгарія перебувають поза Шенгеном, тому що наші економіки також втрачають від цього", - сказав Радев.

Нагадаємо, у грудні 2022 року міністри внутрішніх справ країн ЄС не змогли затвердити приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони, але погодилися на приєднання Хорватії. 

Проти вступу Румунії і Болгарії до Шенгенської зони проголосували Австрія і Нідерланди.

Нідерланди уточнили, що не виступають проти Румунії, а лише проти Болгарії.

Після цього Румунія викликала для консультацій свого посла в Австрії, тимчасово понизивши рівень дипвідносин з цією країною через її позицію щодо розширення Шенгенської зони.

У січні президенти Румунії та Австрії домовились про відновлення рівня дипломатичних відносин між країнами та роботу з подолання протиріч щодо вступу Бухареста в Шенгенську зону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: