Анкара вкотре звинуватила Афіни у "нагнітанні напруги"

Вівторок, 3 січня 2023, 07:35

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар знову заявив, що Греція своїми діями нібито нагнітає напругу в регіоні та не сприяє владнанню суперечок через діалог.

Як повідомляє "Європейська правда", його заяву під час візиту на військовий корабель наводить Hurriyet Daily News.

Міністр нагадав, що у рамках НАТО між Туреччиною та Грецією працює спеціальний консультаційний механізм, та заявив, що Афіни ігнорують зустрічі. "Це саботаж. Деякі політики і військові намагаються свідомо наростити напругу, щоби відвернути увагу від внутрішніх проблем… Вони щодня прокидаються і починають робити все можливе, аби створити напругу", - заявив він, додавши, що Греція намагається "виставити проблеми з Анкарою як проблеми між Туреччиною і НАТО, США і ЄС". 

Глава Міноборони Туреччини заявив, що Анкара продовжить діяти "максимально обережно" та виступає за вирішення проблем через діалог та інструменти міжнародного права. 

Як відомо, хоча Туреччина і Греція обоє є членами НАТО, між ними тривалий час залишаються невирішені суперечки - щодо морських кордонів і континентального шельфу та через невирішений конфлікт на Кіпрі. Найбільшої напруги відносини між країнами досягли у 2020 році, але ескалації вдалося запобігти.

Наприкінці 2022 року з боку Анкари знову почали лунати погрози застосуванням сили. У грудні представники Греції й Туреччини провели таємні перемовини у Брюсселі за німецького посередництва.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: