Прем’єр Польщі назвав умову, за якої можлива передача Україні винищувачів F-16

Понеділок, 30 січня 2023, 13:28

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що передача Україні багатоцільових винищувачів F-16 чи іншої авіації можлива лише у тісній координації з іншими союзниками по НАТО, як це було у випадку танків Leopard.

Про це він сказав на пресконференції з міністром оборони Маріушем Блащаком під час візиту у 18-ту механізовану дивізію імені генерал-лейтенанта Тадеуша Бука в Седльцях, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал WNP.pl.

Прем'єр-міністра і главу Міноборони запитали, чи будуть вжиті заходи щодо багатоцільових винищувачів F-16 і далекобійного озброєння за прикладом міжнародного тиску польського уряду з метою передачі танків в Україну.

"Ми узгоджуємо з нашими партнерами в НАТО всі дії щодо посилення сил оборони України, включаючи доставку в Україну Patriot, а також організацію потужного танкового угруповання у вигляді Leopard і сучасних танків. Все це був тиск з нашого боку, але також і домовленості зі Сполученими Штатами", - зазначив Моравецький.

"Так само, як це було кілька місяців тому, в контексті МіГів, будь-яка інша авіація буде застосована і, можливо, передана за погодженням з країнами НАТО. Ми будемо діяти у повній координації", - зазначив глава польського уряду.

Очільник Міністерства оборони підкреслив, що позиція Польщі на міжнародній арені зростає. За його словами, Польща підтримує Україну реально, а не лише символічно. "Ми дбаємо про те, щоб Путін не відновив Російську імперію, тому що відновлення Російської імперії означає загрозу для Польщі", - сказав він.

"Ми привезли Patriot в Україну, а нам казали, що це неможливо. Ми сформували коаліцію країн, які мають танки Leopard, цей процес реалізується. Все це свідчить про ефективність польської влади, про ефективність дій президента і польського уряду", - заявив Блащак.

Нагадаємо, колишній радник Ангели Меркель із зовнішньої політики й нинішній голова Мюнхенської конференції з безпеки Крістоф Гойсген підтримує надання Україні винищувачів для захисту від російських атак.

Як повідомлялось, канцлер Німеччини Олаф Шольц стверджує, що питання про можливе надання Україні винищувачів наразі навіть не виникає.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: