Вучич поскаржився на засилля "іноземних шпигунів" у Сербії

Понеділок, 9 січня 2023, 23:12

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що у Белграді в новорічний період зібралась "рекордна кількість іноземних шпигунів" на тлі загострення ситуації в частково визнаному Косово, порівнявши місто з Касабланкою.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Вучич заявив в етері телеканалу TV Pink, який видалив запис, однак його вже процитували інші сербські ЗМІ.

"Такого ніколи не було. У нас рекорд, така кількість шпигунів у Белграді з 20 грудня по 5 січня не була з часів Другої світової війни. Очевидно, що багато хто готував різні речі, та гаразд. Ви ж знаєте, що іноземні спецслужби роблять свою роботу", – сказав він.

Вучич заявив, що місія НАТО не дозволила Сербії направити її сили безпеки в Косово

За словами Вучича, іноземні спецслужби вже завдали шкоди Сербії, коли з їхньої подачі було заблоковано проєкт літійного рудника.

"Увесь світ сміється з нас через літій. Ви повинні зрозуміти, що є країни, які не хочуть посилення Сербії… Ми, як країна, повелись на дії іноземних спецслужб, це був напад на Сербію, але ми вистояли", – запевнив сербський президент.

Вучич не вперше звертається до теми іноземних шпигунів у своїх промовах. Приміром, у 2018 році він заявляв про "шпигунську операцію" з нагнітання напруженості в Косові. А коли роком пізніше вибухнув скандал за участю представника російської розвідки, президент Сербії сказав, що Росія - братська країна.

Як відомо, місія НАТО KFOR 5 січня розібрала останні блокпости й барикади на півночі Косова, споруджені місцевими сербами під час останнього загострення. 

Зникнення барикад виглядає як завершення чергової хвилі напруги на півночі регіону, що тривала останніми місяцями спершу через спробу Приштини зобов’язати місцевих сербів використовувати косовські автомобільні номери, далі - вихід сербських представників із місцевих органів і структур влади та спроби Косова організувати перевибори. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: