Обраний президент Чехії не бачить альтернативи військовій підтримці України

Середа, 1 лютого 2023, 08:44

Обраний президент Чехії Петр Павел, відставний генерал НАТО, рішуче виступив на захист західної військової підтримки Києва, заявивши, що практично не повинно бути обмежень на постачання озброєння.

Про це, як пише "Європейська правда", він сказав у інтерв’ю BBC.

У своєму першому після обрання інтерв'ю міжнародним ЗМІ Павел сказав, що для нього відправка західних винищувачів, таких як F-16, не є табу. Разом з тим, він не впевнений, що літаки можуть бути поставлені в терміни, які можуть бути корисними для Києва.

"Напевно, мало хто міг уявити, що західні країни захочуть надати Україні сучасні основні бойові танки, далекобійну артилерію або зенітні комплекси… Але водночас ми бачимо, що цього все ще недостатньо", - сказав він.

Павел визнав, що Київ розчарований швидкістю поставок, особливо західних танків. Він відкинув поширену у деяких столицях Європи, зокрема у Берліні, думку, що такі постачання можуть розглядатися як ескалація.

"У нас немає альтернативи… Якщо ми залишимо Україну без допомоги, вони швидше за все програють цю війну. А якщо вони програють - програємо ми всі",  - сказав він.

Павел також сказав, що він та інші європейські лідери зобов'язані пояснити своєму скептичному і у багатьох випадках наляканому населенню сенс допомоги Україні.

"Наші міста не руйнуються російською артилерією та ракетами. Але наше майбутнє може бути зруйноване, якщо ми не підтримаємо Україну в успішному завершенні цього конфлікту", - заявив він.

Він також відкинув заяви про те, що військова підтримка України зачиняє двері для дипломатії.

"Щойно з'явиться хоч найменший шанс на мирні переговори, давайте підтримаємо його. Але з російського боку немає жодних ознак цього", - сказав Павел.

Павел також вважає, що Україні слід дозволити вступити до НАТО, щойно закінчиться війна.

Читайте також - Вибори в Чехії принесли перемогу Україні: чим важливе обрання президентом генерала Павела.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.