Президентка Грузії про Саакашвілі: не думаю, що одна справа визначить наше майбутнє в ЄС

Середа, 1 лютого 2023, 18:23

Перебування під вартою та стан здоров’я колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, які викликають занепокоєння в ЄС, не мають визначати європейських перспектив Тбілісі.

Як повідомляє "Європейська правда", таке в інтерв’ю Bloomberg заявила грузинська президентка Саломе Зурабішвілі.

Вона відповідала на запитання про перспективи вступу Грузії до ЄС в умовах, коли Європейський парламент нещодавно засудив країну за придушення свободи ЗМІ та відступ від судової реформи і громадянських свобод, зокрема й щодо Саакашвілі.

Зурабішвілі, яка за посадою має право помилувати колишнього грузинського політика, не стала коментувати свої плани, але сказала: не думає, що "окремий випадок визначатиме наше європейське майбутнє".

За її словами, попри невиконання деяких вимог ЄС у контексті євроінтеграції настав час для "стратегічного рішення, яке має бути ухвалене Європою", бо Тбілісі не може дозволити собі ще одну невдачу в отриманні офіційного статусу кандидата – адже це може заохотити Росію.

У Тбілісі визнали, що ЄС може не дати Грузії кандидатського статусу цього року

"Ви повинні надати нам статус кандидата. Ми не ідеальні, я знаю, що є речі, які ми не робили, але я думаю, що, незважаючи на все це, ми повинні рухатися вперед", – наголосила Зурабішвілі.

Раніше президент Володимир Зеленський на пресконференції з австрійським візаві Александром Ван дер Белленом показав фотографії колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі й звинуватив грузинську владу в тому, що вона його публічно катує і вбиває.

Лідери країн ЄС наприкінці червня ухвалили рішення визнати європейську перспективу Грузії, однак, на відміну від України та Молдови, статус кандидата буде надано країні лише після проведення комплексу реформ. Вони сформульовані у рекомендаціях Єврокомісії, що складаються із 12 пунктів. Серед них – подолання поляризації, деолігархізація, реформи судів та виборчої системи.

Тоді прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі тоді заявив, що Євросоюз робить помилку та грає на руку Росії, не даючи Грузії статус кандидата на вступ до ЄС.

Читайте також: Держава-не-кандидат: як Грузія переживає відмову ЄС та що буде далі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: