Чехія призначить координатора з адаптації та інтеграції українських біженців

Вівторок, 14 лютого 2023, 18:44

У середу чеський уряд розгляне кандидатуру на нову посаду - координатора з адаптації та інтеграції українських біженців.

Про це інформує Czech Radio, пише "Європейська правда",

Нову посаду може обійняти нинішня уповноважена із прав людини Клара Шимачкова-Лауренчикова, висунута міністром внутрішніх справ Вітом Ракушаном.

Чехія хоче розірвати договори про оренду Росією майна для "дипломатичних цілей"

Координатор куруватиме стратегічною групою з адаптації та інтеграції українських біженців, а також координуватиме взаємодію між міністерствами, регіональною владою та громадськими організаціями.

Шимачкова-Лауренчикова повідомила, що група з адаптації займатиметься такими питаннями, як житло, освіта та умови життя для вразливих категорій біженців - тих, хто страждає на захворювання, а також літніх людей.

Низка програм призначена для дітей і молоді. Згідно з дослідженням агентства PAQ Research, 10% українських дітей не відвідує в Чехії початкову школу. Шимачкова-Лауренчикова додала, що для середньої школи цей показник становить 60%.

"У співпраці з регіонами нам потрібно розв'язувати такі питання, як превентивні заходи з протидії трудовій та сексуальній експлуатації", - підкреслила уповноважена з прав людини. 

Одним із напрямів стане лікування поранених і посилення допомоги при лікуванні психологічних травм, завданих війною.

Нацбанк Чехії подарував автівки для евакуації поранених українських військових

За рік, що минув від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, Чехія видала українцям понад 488 200 віз тимчасового захисту. Віза дає змогу користуватися системою охорони здоров'я та освіти, а також дає вільний доступ на ринок праці. Більшість біженців з України становлять жінки та діти.

Наприкінці минулого року уряд Чехії підтримав продовження віз тимчасового захисту для українців до березня 2024 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: