Чехія планує криміналізувати поширення дезінформації

Понеділок, 6 лютого 2023, 09:48

Чеський уряд почав обговорення планів внести умисне поширення дезінформації до кримінального кодексу.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у публікації Euractiv.

Зміст проєкту плану, який ще не був оприлюднений, нещодавно з'явився в засобах масової інформації. Він вказує на намір уточнити правовий статус дезінформації та адаптувати кримінальне законодавство.

У Польщі попередили про дезінформаційні кампанії, спрямовані проти українських біженців

"Існує велика експертна дискусія про те, чи є чинне кримінальне законодавство достатнім для боротьби з випадками дезінформації", - заявив в інтерв'ю газеті Seznam Zprávy уповноважений чеського уряду з питань ЗМІ та дезінформації Міхал Кліма.

За словами Кліми, чинне законодавство недостатньо охоплює питання фейкових новин і потребує уточнення.

Згідно з новим планом, уряд пропонує ввести законодавство, яке дозволить національним органам влади блокувати сайти, що поширюють дезінформацію і загрожують національній безпеці. Такий захід може бути застосований лише до дезінформації, що поширюється з-за кордону, сказав Кліма.

Згідно з планом, 2 мільйони євро будуть виділені некомерційним організаціям, які борються з дезінформацією, а ще 4 мільйони євро - чеським засобам масової інформації. 

Хоча в плані не прописано, як саме буде розподілятися фінансування, Кліма натякнув, що воно повинно бути доступним як для малих, так і для великих ЗМІ.

Нагадаємо, під час нещодавньої виборчої кампанії у Чехії невідомі запустили фейк про смерть кандидата Павела, який й підсумку виграв вибори.

Також невідомі запустили від імені Павела масову розсилку СМС з нібито його закликами їхати добровольцями воювати за Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.