Прем’єр Британії хоче використати коронацію Чарльза ІІІ для налагодження відносин із Китаєм – ЗМІ

Субота, 11 березня 2023, 12:51

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак планує запросити на коронацію Чарльза ІІІ китайського високопосадовця й скористатись подією для налагодження відносин Лондона й Пекіна.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в матеріалі The Times.

Сунак заявив, що "золота ера" у відносинах між Британією та Китаєм закінчилася

Британські посадовці сподіваються, що коронація, де будуть присутні високопосадовці з усього світу, надасть можливість для проведення переговорів із Китаєм, які не призведуть до негативної реакції з боку депутатів владної Консервативної партії.

У Лондоні не очікують, що на церемонію приїде президент КНР Сі Цзіньпін і, наймовірніше, Пекін представлятиме посадовець найвищого рівня, відповідальний за зовнішню політику – колишній міністр закордонних справ Ван Ї.

Він уже зустрічався з очільником британського Форин-офісу Джеймсом Клеверлі під час Мюнхенської безпекової конференції в межах свого нещодавнього європейського турне.

Сунак відновив фінансування британсько-китайського центру, яке скоротила Ліз Трасс

У Британії вважають, що коронація може дати можливість для більш предметних переговорів без тиску атмосфери офіційної зустрічі.

Як відомо, чинний британський прем’єр Ріші Сунак виступає за менш конфронтаційний підхід до Китаю, ніж його попередниця Ліз Трасс, яка хотіла оголосити Китай загрозою національній безпеці.

Очікується, що це питання буде порушене і під час представлення оновленої зовнішньополітичної стратегії уряду Британії наступного тижня.

Водночас, реагуючи на критику своєї надто м’якої позиції щодо Пекіна, Сунак раніше навів як приклад заборону китайській компанії Huawei надавати телекомунікаційні послуги в Британії та припинення участі Китаю в британських ядерних енергетичних програмах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: