У Польщі активістку засудили за допомогу жертві насильства в отриманні таблеток для аборту

Вівторок, 14 березня 2023, 17:22

Варшавський суд у вівторок визнав активістку руху Abortion Dream Team винною в тому, що вона допомогла жертві домашнього насильства отримати таблетки для переривання вагітності, і засудив її до восьми місяців громадських робіт.

Про це повідомило польське видання Wprost, пише "Європейська правда".

За справою активістки Юстини Виджинської уважно стежили правозахисники, які вважають, що вона може стати прецедентом у країні з одним з найсуворіших в Європі законодавством про аборти. Це перший подібний суд у Європі, коли на порядку денному постала справа про пособництво в проведенні аборту. 

Макрон підтримав закріплення в конституції Франції права на аборти

Прокуратура звинуватила Виджинську в допомозі у проведенні аборту, що карається позбавленням волі на строк до трьох років. Виджинська, яка є співзасновницею організації Abortion Dream Team, подаватиме апеляцію. 

У 2020 році до організації "Аборти без кордонів" звернулась Анна, яка розповіла, що стала жертвою насильства з боку свого партнера. Жінка розказала, що налаштована перервати вагітність і думала про виїзд за кордон, оскільки не бачила можливості зробити аборт у Польщі.

Виджинська допомогла Анні, давши їй таблетки для аборту. Коли про випадок дізнався партнер жінки, він повідомив у поліцію. Тоді активістку звинуватили в пособництві аборту та зберіганні таблеток без дозволу на їх продаж. 

Ультраправа організація Ordo Iuris, яка виступала у справі як громадська сторона, що представляла інтереси ненародженого плоду, вимагала для Виджинської один рік позбавлення волі. Прокуратура вимагала 10 місяців громадських робіт і 10 тисяч злотих.

Під час суду було заслухано свідчення Анни, якій Виджинська передала таблетки. Жінка подякувала активістці за допомогу.

У Сеймі Польщі вимагають від МОЗ дій через відмову в аборті зґвалтованій 14-річній дівчинці

Перед оголошенням вироку перед будівлею варшавського суду з'явилася група підтримки активістки. Її учасники несли транспаранти з гаслами "Я - Юстина". Були й противники Виджинської: перед будівлею припаркувалася вантажівка з написом "Таблетка для аборту вбиває" та фотографією мертвого плоду. Активісти Prolife читали молитви та включали дитячі плачі через гучномовці.

Зрештою, рішенням суду Виджинську засудили до восьми місяців виконання неоплачуваних громадських робіт протягом 30 годин на місяць.

Польща, переважно католицька країна, забороняє аборти майже у всіх випадках, за винятком лише тих, коли життя або здоров'я жінки перебуває під загрозою, або якщо вагітність є результатом зґвалтування чи інцесту.

На практиці польські жінки, які хочуть перервати вагітність, замовляють абортивні таблетки або їдуть до Німеччини, Чехії та інших країн, де ця процедура дозволена. Самостійний прийом таблеток для переривання вагітності є законним, але допомога іншій людині - ні.

Раніше лідер партії влади Ярослав Качинський оскандалився заявою, що низька народжуваність у країні частково спричинена надмірним вживанням алкоголю молодими жінками.

Після цього під будинком Качинського у Варшаві протестували обурені жінки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.