Байден відреагував на ордер МКС на арешт Путіна

Субота, 18 березня 2023, 08:33

Президент США Джо Байден назвав сильним кроком рішення Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт особисто президента Росії Владіміра Путіна у зв’язку з тим, що Росія скоїла в Україні.

Про це повідомляє CNN, пише "Європейська правда". 

Байден  сказав, що вважає рішення палати МКС обгрунтованим, та що це потужний сигнал.

Британія обіцяє підтримку Міжнародному кримінальному суду після рішення щодо Путіна

"Думаю, це обгрунтовано… Є проблема в тому, що ордер на міжнародному рівні не визнаємо і ми (США - ред.). Проте, на мою думку, це дуже сильний крок", - сказав президент США. 

Далі у коментарі журналістам він сказав, що президент Росії "явно скоїв воєнні злочини".

Білий дім в офіційному коментарі привітав притягнення до відповідальності тих, хто скоював воєнні злочини, хоча Штати не є стороною Римського статуту, на основі якого функціонує Міжнародний кримінальний суд. 

"Немає сумнівів у тому, що Росія скоює в Україні звірства і воєнні злочини, і ми чітко заявляли, що причетні до цього мають бути притягнені до відповідальності. Прокурор МКС – це незалежний орган і ухвалює свої рішення на основі наданих йому доказів. Ми підтримуємо відповідальність для тих, хто скоїв воєнні злочини", - сказала речниця Ради нацбезпеки США Адрієн Ватсон. 

Міністр юстиції Німеччини: Путін розпалив криваву війну і повинен відповісти за це в суді

Нагадаємо, Палата досудового провадження II Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ з прав дитини.

Україна не є учасницею Римського статуту – міжнародної угоди, на основі якої був заснований та діє Міжнародний кримінальний суд. Однак Україна дала Міжнародному кримінальному суду право розслідувати злочини на своїй території.  

Учасницями Римського статуту є 123 держави, серед яких у тому числі – держави Південної Америки та близько половини держав Африки, відтак формально вони мають зважати на видані МКС ордери.

Не підписали і не ратифікували статут, серед інших, Китай, Індія, Білорусь, Туреччина, Казахстан. Росія, як і США, підписувала статут, але згодом відкликала свій підпис.

Детально про те, що означає це рішення МКС, дивіться у відеоблозі "ЄвроПравди".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.