Парламент Угорщини голосуватиме щодо вступу в НАТО Фінляндії та Швеції після 20 березня - ЗМІ

Четвер, 2 березня 2023, 14:12

Парламент Угорщини проведе вирішальне голосування щодо заявок Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО у тиждень, що починається 20 березня. 

Про це з посиланням на свою інформацію повідомляє HVG, пише "Європейська правда".

У проєкті порядку денного, який внесли 2 березня, розгляд питання планують не наступного тижня, а після 20 березня. На сайті парламенту порядок денний на наступний тиждень ще не оприлюднений. 

На чотиригодинних дебатах у парламенті 1 березня і правляча партія "Фідес", і KDNP дали зрозуміти, що загалом підтримують ідею розширення НАТО. "Фідес" разом із партнером по коаліції – Християнською демократичною народною партією – мають 135 зі 199 мандатів у парламенті Угорщини, чого більш ніж достатньо для схвалення вступу Швеції та Фінляндії в Альянсі.

Угорщина - єдина, окрім Туреччини, держава НАТО, яка досі не ратифікувала заявку Швеції та Фінляндії. 

Публічно Будапешт не висував жодних вимог до Гельсінкі та Стокгольма, однак минулого тижня Мате Кочиш, голова фракції партії Віктора Орбана "Фідес", заявив, що зараз виникли "серйозні дебати" щодо вступу двох країн і Угорщина вирішила направити делегацію до Швеції та Фінляндії для вивчення "політичних суперечок".

Прем'єр Віктор Орбан заявив, що хоча в цілому підтримує вступ Швеції та Фінляндії до НАТО, "нам спочатку потрібно провести серйозні дискусії".

Прем'єрка Фінляндії Санна Марін заявила, що не чула від Угорщини жодних вимог для ратифікації заявки країни про вступ в НАТО.

Переговори з Туреччиною мають поновитися 9 березня.

Детально про ситуацію, яка складається з розширенням НАТО, читайте у статті: Чому Фінляндія може вступити до Альянсу наодинці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: