Суд Бельгії визнав конституційним обмеження під час пандемії COVID-19

Четвер, 2 березня 2023, 20:18

Конституційний суд Бельгії в четвер ухвалив, що закон, ухвалений країною під час боротьби з пандемією коронавірусу, відповідає основному закону та може "слугувати правовою основою в разі можливих майбутніх пандемій".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

"Закон про пандемії" набув чинності в Бельгії у серпні 2021 року. Він дозволяє уряду запроваджувати надзвичайний стан у разі епідемії – тобто якщо інфекційне захворювання може уразити велику кількість людей в країні аж до перевантаження системи охорони здоров'я.

Надзвичайний стан передбачає низку карантинних заходів, які широко застосовувалися під час пандемії COVID-19: обмеження в'їзду в країну, обмеження свободи зібрань і закриття деяких громадських місць тощо.

При цьому такий надзвичайний стан може бути оголошений лише на термін до трьох місяців, після чого бельгійський уряд повинен здійснити повторну оцінку стану системи громадського здоров'я.

В Італії розслідують дії колишнього прем'єра під час спалаху COVID-19 в Ломбардії

Суворі заходи відповідно до "закону про пандемії" викликали масові протести по всій Бельгії, які іноді переростали в насильство, коли десятки тисяч людей виходили на вулиці і вступали в сутички з поліцією.

"Ми ретельно підготувалися до майбутнього, і в разі нових пандемій ми будемо готові, навіть якщо ми, звичайно, сподіваємося, що нам ніколи не доведеться застосовувати це рішення", – прокоментувала міністерка внутрішніх справ Бельгії Аннеліс Верлінден.

В інших країнах Європи, як відомо, конституційні суди винесли різні рішення щодо заходів, спрямованих на боротьбу з коронавірусом.

Верховний суд Іспанії у 2021 році постановив, що два надзвичайні стани, оголошені урядом у березні та листопаді 2020-го з метою запровадження суворої ізоляції та комендантської години, були неконституційними.

Натомість у Німеччині Федеральний конституційний суд постановив, що урядові заходи реагування на пандемію, які передбачали закриття шкіл і комендантську годину навесні 2021 року, були законними і пропорційними через "ситуацію надзвичайного ризику пандемії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.